Frågan bör nog i så fall ställas före valet

Norrköping 6 mars 2021 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lena Hallengren är socialminister i Stefan Löfvens regering. Trots att hon ännu har ett par år kvar till femtioårsfesten så är hon en veteran i regeringskretsen. Under Coronans år har Lena Hallengren stigit fram i ljuset och blivit en politiker som väldigt många känner igen. Tidigare i veckan gästade hon Anders Holmberg i SVT-programmet "30 minuter" där hon visade att gammal är äldst. Jag har stor förståelse och respekt för att många människor har mycket bestämda uppfattningar om viruset och om vad som borde gjorts från regeringshåll istället för det som har gjorts. För egen del räknar jag väl snarare in mig i den krets av människor som är lite mer veligt obestämd i dessa frågor. Jag försöker göra som man blir tillsagd att göra och hoppas att de som "har hand om det" vet vad de gör. 

Med Lena Hallengren vid rodret blir en sådan hållning också lite lättare att bära. Hon är skicklig och har i det stora hela ordning på argumenten. Vilket inte minst visades upp i den del av programmet då sportlovsresorna till fjällen avhandlades. Anders Holmberg följde den gängse vinkeln i media och visade en bild där många skidåkare var på en och samma plats. Holmberg frågade Hallengren vad hon tänkte när hon såg bilden. "Jag tycker det ser trångt ut. Vad tycker du?" svarade Lena Hallengren med ett lätt leende i mungipan. Sedan förde hon ett klart och pedagogiskt resonemang om att alla - de ytterst få fjällresenärerna likaväl som de betydligt fler av oss som åker kollektivtrafik och går i mataffärer och varuhus - behöver göra vad vi kan för att undvika trängsel. Insatser och begränsningar av våra liv som sätts in ska ju ha sin udd mot smittspridningen, sa Hallengren. "Hittills har vi inget som tyder på att fjällresorna är smittspridare. Ändras det så får vi försöka göra något åt det", var hennes budskap. Jag uppskattar den hållningen. Det är lockande för en politiker - inte minst för en socialdemokrat som kanske känner sig lite fördelningspolitiskt fattig - att låtsas agera handlingskraftigt och stänga ner "de rikas vinternöjen". Vilket ivrigt förordats av till exempel vänsterledaren Nooshi Dadgostar. Med en sådan politik är det oviktigt var det faktiskt smittar; de egna ideologiska fördomarna och var det borde smitta står i förgrunden. 

Anders Holmbergs första fråga till Lena Hallengren gällde hennes intresse av att efterträda Stefan Löfven när så blir dags? Hon gled förstås undan frågan elegant. Men Lena Hallengren borde vara en stark kandidat. Partiet bör försöka göra ett byte före valet. Efter valet kan det vara för sent.

Profilbild Widar AnderssonWidar Andersson
Ämnen du kan följa
Läs mer!
Krönika

Widar Andersson: Räls för tåg som ser till att folk kommer till jobbet

Norrköping

Han blir ny biträdande kommundirektör i Norrköping

Norrköping

Nya fyndiga kvartersnamnet: Vattenspridaren

Norrköping

Jarl (M) vill stärka skolorna i medelklassområden

Norrköping

Toppchefen köptes ut för 1,6 miljoner kronor

Visa fler