Tillsammans med Häradsuddens avfallsanläggning satsar nu reningsverket på att försöka utvinna ren fosfor ur det slam som inte kan spridas på jordbruksmarken. Detta eftersom de giftiga ämnena finns kvar i för hög koncentration.
– Det är ett mycket spännande projekt där Häradsuddens ägare Ragn-Sells ligger långt fram med sin forskning. Och Norrköping kommer att ta hand om första steget i processen, berättar Magnus Eliasson.
I artikeln om Häradsudden häromdagen berättade platschefen Erik Gustafsson hur man har tänkt sig:
– En process som kallas hydrotermisk karbonisering kommer att användas för att avvattna slammet och vi får en torrsubstans som minskar slammet med upp till 90 procent. Den höga temperaturen steriliserar slammet och minskar lukten väsentligt. Massan kan sedan förbrännas till biokol. Ur den kan fosfor utvinnas. Men den sista processen kommer inte vi att göra. Det sker på en annan av Ragn-Sells anläggningar här i Sverige.
Magnus Eliasson menar att lyckas man med det här försöket finns en helt ny framtid för reningsverkens slam.
– Då behöver vi inte längre tänka på gränsvärden för kadmium och annat. Då går allt avloppsslam vi producerar direkt in i den nya hydrotermiska karboniseringen och vi kan få fram stora mängder rent fosfor istället för en produkt som kan uppfattas som ett problem eftersom gifter finns kvar i dagens godkända slam, säger Magnus Eliasson.