Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Försvunna" Jolla och Gebro vågade språnget

I juli förra året stängdes den populära serveringen Jolla i centrala Norrköping. Och sedan dess har ägarna Jolla och Gebro Togan varit "försvunna".

Nu ska vi själva komma i första hand. För första gången på 25 år, säger Jolla och Gerbro Togan.

Nu ska vi själva komma i första hand. För första gången på 25 år, säger Jolla och Gerbro Togan.

Foto: Marianne Odelius

Nyheter2022-06-29 06:00

– Det var ett medvetet val. Vi har varit i restaurangbranschen i 25 år och alla år har vi satt kunden och företaget i första rummet. Vi hann aldrig med oss själva. Vi insåg att vi inte kunde fortsätta så längre. Vi är 53 och 54 år gamla. Ska vi sadla om är det nu. Så vi har prioriterat om. Vi två ska komma i första rummet, vår familj sen och först på tredje plats kommer företaget och kunderna, berättar de två.

Men det innebär inte att de har gett upp tanken på att fortsätta med det som under många år varit deras signum: choklad- och glasstillverkning, fik och lunchservering. Skillnaden är att de ska göra det i sin takt och i ett helt nytt sammanhang. De har bott i staden i hela sitt liv och flyttar nu både företag och sig själv rätt ut i gröngräset. 

För att hitta dem får jag köra ända ner till Göta kanal vid Vänneberga utanför Söderköping. Här bor de i en gammal slussvaktarbostad. En före detta bilverkstad på gården har byggts om och ut och börjar så smått inredas till serveringslokal. Vid vattnet finns massor av stolar och bord i olika färger och olika material. 

 – Hela området ägs av Kanalbolaget. Så vi hyr men vi har fått fria händer att göra det vi vill med ladan och den stora tomten. De är bara glada att det blir liv och rörelse här nere, när sommarens båtar och cyklister passerar framför näsan på oss.

De två flyttade ut i januari men idén med att öppna verksamhet här har funnits längre. Den stora utmaningen är trädgårdsodlingen.

– Som asfaltsbarn har vi fått börja från scratch. Jag har gått en trädgårdsutbildning under vårt lediga år bland annat, berättar Jolla samtidigt som hon vattnar en nysådd gräsmatta. 

Överallt på tomten finns små rabatter med kryddväxter och blommor. Potatisblasten är frodig, tomatplantorna tar sig, chiliplantorna behöver lite mer tid. Ett växthus är under uppbyggnad. Kvar på tomten från förr finns bärbuskar och äppelträd. 

– Men kommer ni alls att hinna göra nån choklad och glass med alla projekt som måste ses efter?

– Ja, ibland undrar vi kanske om vi tagit oss vatten över huvud men vi gör allt i vår takt.  Vi två kommer först. Och allt det vi odlar kommer att användas i serveringen. Som smaktillsatser i choklad och glas, till lunchrätter. 

För i sommar ska det bli "business as usual " för paret. De har fått alla tillstånd för att dra igång livsmedelshanteringen och serveringen.

– Lagom till midsommar var allt klart och vi kunde öppna. Dock utan någon choklad. Det är det för varmt för just nu. Vi har haft fantastiska första dagar. Många fler har hittat oss än vi trodde. Till och med båtfolket på kanalen har stannat till för ett fika. Men efter sommaren drar vi ner. Kanske bara har öppet på helger och så satsar vi lite extra på upplevelser under halloween och jul. 

Under alla år i restaurangbranchen har de samtidigt uppfostrat fyra barn, två pojkar och två flickor nu mellan 21 och 31 år gamla. 

– När vi hade Världens bar var de små och fick vara med oss. Vi frågade gäster om de ville ha lunchen snabbt för då fick de finna sig att ta hand om barnen under tiden! Ingen av barnen vill ta över. De tycker vi har jobbat för mycket och tjänat för lite. Men de har ändå deltagit i verksamheten. De är våra bästa provsmakare. Har varit det sen de var små, säger Jolla och Gebro Togan, innan de återvänder till sina sysslor i det nyfunna paradiset. 

Jolla och Gebro Togan

Båda har jobbat inom restaurangbranchen innan de blev egna företagare.

Jolla är utbildad till ingenjör och nu även trädgårdsmästare Gebro är utbildad inom ekonomi och sedan som bartender.

De två har startat och drivit Café 24, Världens bar, Café Strykjärnet, Muffins- och chokladcompaniet, Jolla chokladmakarna i Norrköping och nu Jolla chokladmakarna i Vänneberga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!