Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Först mådde jag jättedåligt och var helt förtvivlad"

I veckan har det rapporterats att Region Östergötland är mer restriktiv med kejsarsnitt under coronakrisen. En kvinna vi pratat med berättar hur hon förberetts på att hennes kejsarsnitt kan ställas in, men enligt verksamhetschefen vid Kvinnokliniken ska det inte ske.

Många har blivit ledsna och rädda då deras planerade kejsarsnitt riskerar att ställas in, då är det extra viktigt med ett bra bemötande från vården, berättar en gravid kvinna från länet.

Många har blivit ledsna och rädda då deras planerade kejsarsnitt riskerar att ställas in, då är det extra viktigt med ett bra bemötande från vården, berättar en gravid kvinna från länet.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nyheter2020-05-27 12:00

Coronakrisen påverkar vården på många sätt och flera gravida med förlossningsrädsla har vittnat om att de fått beskedet att deras planerade kejsarsnitt kan bli inställda.

– Först mådde jag jättedåligt och var helt förtvivlad, berättar en kvinna från länet som vill vara anonym.

– Jag hade en väldigt traumatisk förlossning med mitt första barn. Moderkakan fastnade och jag förlorade en större mängd blod. Efter det mådde jag jättedåligt och fick flashbacks från förlossningen.

På grund av den traumatiska förlossningen fick hon gå i samtal och blev lovad kejsarsnitt vid nästa barn. Men i vecka 26 fick hon de första indikationerna på att det kanske inte kunde bli av.

– Jag blev jätteledsen och fick totalpanik. Jag tänkte att det kommer aldrig gå.

Trots beskedet berättar hon att rädslan och paniken till stor del släppt – tack vare ett bra bemötande från vården.

– Jag känner mig inte tvingad, utan de har haft ett väldigt empatiskt bemötande där jag har fått vara involverad i att planera ifall det blir en vaginal förlossning. Jag tog även kontakt med en privat barnmorska som har varit helt fantastisk och har hjälpt oss att bearbeta den tidigare förlossningen.

Många andra känner sig dock fortsatt ledsna och rädda av beskedet, säger hon, men tror att mycket beror på vilket bemötande man får, samt på hur djupt rädslan sitter.

– För min del så fick jag inga fysiska skador och förlossningen gick i början bra. Om man har haft en ännu värre förlossning och sedan bara får beskedet att du ska tvingas föda vaginalt, då blir man såklart jätterädd. Det är viktigt med en trygg dialog.

I en enkät från Sveriges Radio Ekot uppgav två regioner att de är mer restriktiva med kejsarsnitt i coronakrisen: Region Östergötland och Dalarna. Men Katri Nieminen, verksamhetschef för Kvinnokliniken i Norrköping, dementerar detta.

– Vi har jobbat på precis samma sätt som vanligt. När pandemin slog till som värst fanns det en farhåga att vi skulle behöva dra ner antalet kejsarsnitt, men vi har inte behövt göra det. Under den mest belastade tiden var vi tvungna att byta tid vissa dagar, men vi har utfört alla.

Varför uppgav ni i enkäten att ni blivit restriktiva?

– Vi har funderat på var den uppfattningen kommer ifrån och vi är inte helt på det klara med det. Vi har inte haft någon restriktivitet och vet inte om det varit en farhåga eller missuppfattning.

Många andra operationer har fått vänta, men inte kejsarsnitten. Det beror enligt Katri Nieminen dels på att de har ett "bäst före-datum", men också för att de är nödvändiga:

– Vi gör alltid upp en plan vid förlossningsrädsla och tittar på vilka möjligheter som finns att förebygga och hjälpa till. Om det fortfarande efter samtalsstödet känns omöjligt är kejsarsnitt det bästa. Om man inte känner sig trygg i förlossningssituationen så fungerar inte förlossningen.

Hur kommer det sig att gravida berättar att de fått besked att kejsarsnitt kan ställas in?

– Eftersom det fanns en farhåga när det var som högst tryck kan det vara så att den frågan diskuterades just då.

Så som gravid med planerat kejsarsnitt kan man känna sig helt trygg med att det kommer genomföras?

– Absolut! Dels gjordes alla kejsarsnitt även under den värsta tiden och nu är det en lugnare belastning på intensiven.

Förlossningsrädsla

Förlossningsrädsla kan bero på många saker, som rädsla för att förlora kontrollen, tidigare svår förlossning, depression, ångest eller att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Ungefär 20 procent av alla gravida upplever någon form av rädsla relaterat till förlossningen. Mellan två och elva procent har måttlig till svår förlossningsrädsla och runt två procent fobisk rädsla.

Den som lider av förlossningsrädsla kan få en remiss till en mottagning med specialutbildade barnmorskor för samtal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!