Förslaget: S-ledamot vill slopa mängdrabatten

Mattias Ottosson, riksdagsledamot från Norrköping, vill ta bort den mängdrabatt som finns idag för en gärningsman som döms för flera brott samtidigt.

Mattias Ottosson, (S), vill förändra lagstiftningen för att ta bort den mängdrabatt som idag finns för en gärningsman som döms för flera brott samtidigt.

Mattias Ottosson, (S), vill förändra lagstiftningen för att ta bort den mängdrabatt som idag finns för en gärningsman som döms för flera brott samtidigt.

Foto: Balatsar Aguirre

Nyheter2019-12-03 09:00

– Samhället ska aldrig stå passivt medan det pågår drogförsäljning och människor får sätta livet till i kriminella uppgörelser på det sätt vi tillexempel nu ser i Malmö. Den S-ledda regeringen har ökat antalet utbildningsplatser på polisutbildningen, skärpt en rad olika straff för bland annat vapen- och sexualbrott. Nu är det dags för nästa steg, säger Mattias Ottosson, (S).

Mängdrabatten innebär att den som döms för flera brott samtidigt får ett gemensamt straff för brotten som är lägre än de enskilda domarna skulle kunna ge. Det allvarligaste brottet leder till sitt fulla straffvärde, straffvärdet för övriga brott reduceras i en fallande skala. Enkelt förklarat så får man mer rabatt ju fler brott man begått. 

– Man måste jobba på flera fronter nu med den utveckling som vi haft i landet. De som begår väldigt många brott ska inte ha den här typen av rabatt. Om man är yrkeskriminell och begår många brott så ska man dömas för det också.

Varför kommer förslaget nu?
– Diskussionen är igång och vi ser problem. Jag tycker att det här är mer bekymmersamt än straffrabatten för ungdomar. Man måste stävja de yrkeskriminella som begår oerhört många brott.

När skulle det kunna bli verklighet?

– Jag vill att det ska ske så fort som möjligt, men det är alltid en process när något ska ändras. Det kräver också att Kriminalvården och andra enheter förbereder sig, det skulle innebära att fler skulle dömas till längre straff, säger Mattias Ottosson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!