Företag skippade hälsokoll - döms

Personalen limmade naglar med ett hälsoskadligt preparat utan hälsokoll. Nu döms företaget till sanktionsavgift.

Ett nagelföretag i Norrköping döms i förvaltningsrätten.

Ett nagelföretag i Norrköping döms i förvaltningsrätten.

Foto: TT

Nyheter2019-11-11 06:45

I nagellim och franslim förekommer ofta cyanoakrylat. Ämnet har varit omdiskuterat förr då det bland annat kommit larm om reaktioner i samband med ögonfransförlängning. Cyanoakrylat är snabbtorkande, vilket gör det populärt vid skönhetsbehandlingar. Men ämnet är också allergiframkallande och uppges kunna orsaka bland annat astma eller eksem. Doften är dessutom stark. 

– Det här är ju en härdplast som använts inom industrin i många år men inom industrin är man mer van vid att jobba med den här typen av ämnen och säkerheten kring dem. På skönhetssalonger däremot har användningen av cyanoakrylatlim visat sig kunna innebära hälsoproblem till följd av brister i hanteringen, säger Helena Kramer på Kemikalieinspektionen.

Det är just inandning av ämnet som gör att Norrköpingsföretaget döms. Förvaltningsrätten gör gällande att företaget, en nagelsalong, inte genomfört de lagstadgade hälsokontrollerna för att få arbeta med ämnet. Orsaken till sanktionsavgiften är att personal ska ha jobbat mer än 30 minuter i veckan med limning av lösnaglar där limmet i sin tur innehöll cyanoakrylat. Företaget har godkänt det avgiftsföreläggande som upprättades av Arbetsmiljöverket men godkännandet kom in för sent, varefter ärendet gick till förvaltningsrätten. 

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter ska arbetsgivare enligt lag ordna med medicinska kontroller av personal som jobbar med allergiframkallande kemiska produkter. Efter det ska en så kallad tjänstbarhetsbedömning utföras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!