Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Företag hotas av konkursvåg i höst

Våren präglades av varsel och korttidsarbete i coronapandemins spår. Till hösten riskerar även konkurserna att öka i Östergötland.

Konkurserna har ännu inte ökat i Östergötland. Men de mörka molnen tornar upp sig inför hösten.

Konkurserna har ännu inte ökat i Östergötland. Men de mörka molnen tornar upp sig inför hösten.

Foto: Jimmy Larsson

Nyheter2020-07-06 06:45

Under våren ökade konkurserna kraftigt i Sverige. Antalet konkurser var 24 procent fler i mars och 31 procent fler i april jämfört med samma period förra året, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

Även i Östergötland och Norrköping har det varit tufft för många företag att överleva coronapandemins första månader.

– Det är klart att vi är extremt hårt påverkade. Vi utskiljer oss inte från några andra dessvärre. Hotell-, restaurang- och besöksnäring fick den första hårda smällen när Sverige över en natt bara stannade, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör på Norrköpings kommun.

Ingen ökning har ännu skett av konkurserna i Östergötland. Däremot har många företag tvingats varsla eller korttidspermittera personal. Enligt Region Östergötland varslades 2 600 personer i länet under mars och april, vilket var den högsta nivån sedan början av 1990-talet. Antalet varsel var betydligt lägre i maj och juni.

Cirka 17 000 personer, främst anställda inom tillverkningsindustrin, har hittills korttidspermitterats. 

10 900 personer var öppet arbetslösa i länet i slutet av vecka 26 – en ökning med 2 400 personer sedan vecka 12.

Även om covid-19 slagit hårt mot Östergötland menar Pia Carlgren, tf vd för Östsvenska handelskammaren, att det finns ljuspunkter.

– Länet och näringslivet är drabbat av pandemin. Men jag tycker också att man uppvisar stor kraft och fokusering på att hitta nya lösningar och ställa om på olika sätt. Många har ansökt om och fått beviljat till exempel korttidsarbete, säger Pia Carlgren.

När det gäller butiker och restauranger i Norrköping konstaterar Pontus Lindblom att de flesta fortfarande har verksamheten igång, även om många knappt har näsan ovanför vattenytan.

Han befarar att läget kommer att förvärras till hösten i flera branscher.

– Det kan i värsta fall bli konkurser men framför allt kan det bli permitteringar och varsel inom verksamheterna.

Enligt kreditupplysningsföretaget Creditsafe är betydligt fler företag i Sverige konkursmässiga än vad som syns i den officiella statistiken. Detta eftersom Skatteverket minskat inflödet av konkursansökningar kraftigt. Orsaken är att regeringens räddningspaket tar resurser från myndigheten.

– Vi förväntar oss en andra konkursvåg senare i år. Osäkerheten är dock stor över hur kraftfull och långvarig den blir, säger Krister Jonsson från Creditsafe i ett pressmeddelande.

Något som riskerar att få stora konsekvenser är om bygg- och entreprenadarbeten skjuts på framtiden.

– Man är oerhört nervös inom byggbranschen i och med att enbart den offentliga sektorn släpper på byggprojekt, säger Pontus Lindblom.

Bara i Norrköpings kommun sysselsätter byggbranschen, inklusive underentreprenörer, cirka 20 000 personer.

– Det är viktigt att den offentliga sektorn i hela Sverige med kommuner och regioner ser över möjligheten att snabba på och tidigarelägga byggprojekt.

Långt ifrån alla branscher går dock på knäna just nu.

– Lite drygt 60 procent av alla branscher går lika bra eller bättre än vad de gjorde under den här perioden föregående år, säger Pontus Lindblom och nämner bland annat livsmedelsbutiker, gör det själv-sektorn och teknikbranschen.

Enligt Region Östergötland var transport och magasinering den bransch som hade flest varsel under våren. Konkurserna i Östergötland drabbade framför allt anställda inom byggindustri samt transport och kommunikation. 

Varsel och konkurser

Antal konkurser i Östergötland våren 2020 (2019 års siffror inom parentes)

Mars: 22 (21)

April: 25 (25)

Maj: 21 (21)

Källa: SCB

Antal varsel i Östergötland våren 2020 (2019 års siffror inom parentes)

Mars: 1 284 (96)

April: 1 333 (96)

Maj: 207 (145)

Juni (till 26/6): 143 (82) 

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!