Efter ett tillsynsbesök på hemtjänstenheten Bygdevägen 15 har Arbetsmiljöverket förbjudit användning av visir utan CE-märkning eller med tillfälligt tillstånd. Om visiren används av medarbetarna på enheten tvingas kommunen betala 100 000 kronor.
Enligt Norrköpings kommun köptes visiren in efter att Arbetsmiljöverket meddelat att arbetsgivare inte riskerar sanktionsavgifter för skyddsutrustning som saknar CE-märkning eller tillfälligt tillstånd.
– Dessutom gav Arbetsmiljöverket visiren tillfälligt tillstånd bara dagen efter att de beslutat om att förbjuda enheten från att vända dem. Det hela blir otydligt och motsägelsefullt, så nu väljer vi att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut, säger verksamhetschef Malin Engström i en kommentar.
Den aktuella hemtjänstenheten har nu fått andra visir, men enligt kommunen finns inget som tyder på att de förbjudna visiren inte skulle ge ett ändamålsenligt skydd.
– Vi har inte fått in några rapporter eller avvikelser som skulle kunna tyda på att de visir som använts inte är säkra. Visir utan CE-märkning kan uppfylla kraven och ge samma skydd ändå, men har inte genomgått den tidskrävande processen för CE-märkningen, säger Malin Engström.
När visiren köptes in via den länsgemensamma inköpscentralen fanns en begränsad tillgång på skyddsutrustning och en global efterfrågan. Enligt kommunen gjorde inköpscentralen några tester av visiren.
– Vi kände oss säkra både avseende smittrisk och ekonomisk risk när visiren togs i bruk.