Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förbjudet att elda från och med nu

Länsstyrelsen Östergötland har, efter samråd med bland andra länets kommuner och räddningstjänster, fattat beslut om eldningsförbud i hela länet. Eldningsförbudet gäller från och med idag, fredag klockan 14.00 och tills vidare.

Precis som förra året hotas hotas årets Valborgseldar av eldningsförbud på grund av torka.

Precis som förra året hotas hotas årets Valborgseldar av eldningsförbud på grund av torka.

Foto: Emil Lundberg/arkiv

Nyheter2020-04-24 13:15

På grund av den senaste tidens torra och varma väder är brandrisken mycket stor i hela länet. För att minska risken för bränder i skog och mark har Länsstyrelsen, som en förebyggande åtgärd, fattat beslut om eldningsförbud. För att bränder ska kunna upptäckas tidigt övervakar nu även skogsbrandflyget länets skogar och marker.

– Just nu är det torrt i naturen, på många håll till och med mycket torrt, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland. Samtidigt är den långsiktiga väderprognosen osäker så vi ser inget, eller lite, regn de närmaste tio dagarna.

Eldningsförbudet innebär att:

Det är förbjudet att elda och grilla utomhus med fast bränsle, det vill säga ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar och liknande. Detta gäller i skog och mark eller då det finns risk att eld lätt kan spridas vidare i terrängen. Den som bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter.

Det är fortfarande tillåtet att:

grilla och laga mat vid fasta grillplatser som är byggda speciellt för grillning.

grilla på egen tomt i grill eller annan anordning avsedd för matlagning. Anordningen måste dock vara utformad så att det inte finns risk för brandspridning.

för restauranger och liknande verksamhet grilla och laga mat på eget verksamhetsområde. Grillen måste dock vara utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!