Folkbladets reporter testar sig för antikroppar

Tester för att se om man har antikroppar mot covid-19 har nu börjat genomföras i Norrköping. Vi skickade ut Folkbladets reporter att testa sig.

Ett stick i fingret och tio minuters väntan är allt som behövs för att få svar på om man har antikroppar mot covid-19. Testet är 99,2 procent säkert, enligt iDoc.

Ett stick i fingret och tio minuters väntan är allt som behövs för att få svar på om man har antikroppar mot covid-19. Testet är 99,2 procent säkert, enligt iDoc.

Foto: Sarah Olsson

Norrköping2020-06-04 19:00

I början av mars var jag riktigt sjuk. Precis då coronapandemin tagit fart i Sverige låg jag hemma i feberfrossa med en ihärdig hosta. På 1177 gick det inte att komma fram, systemet var överbelastat. På vårdcentralen rekommenderade de mig att stanna hemma, endast personer som varit i riskzoner, som i italienska Alperna, fick komma och testa sig.

Tre månader senare testas fortfarande inte alla med symptom. Några antikroppstester erbjuds inte heller. Flera privata vårdföretag har däremot börjat erbjuda antikroppstest. I Norrköping är det företaget iDoc som sedan en vecka tillbaka gör snabbtester. I ett tält på parkeringen vid Stadium arena kan den som vill för 595 kronor få testa sig (för vård- och omsorgspersonal 395). Testet är 99,2 procent säkert.

– Vi har märkt en stor efterfrågan, säger ansvarig läkare Erik Lind.

– Även om ett positivt resultat inte är någon fribiljett, kan det ändå vara bra att veta att man haft det. Då får man det sannolikt inte igen och det mesta visar även att det ger någon typ av skydd.

Nu är det min tur. Efter att ha fyllt i namn och personnummer får jag gå fram till tältet där sjuksköterskan Linda Björkström väntar. Både hon och kollegan Hilda Eriksson som nyss tog emot mig arbetar i vanliga fall på akuten i Norrköping och hoppar in extra för att arbeta med antikroppstesterna. Linda torkar av mitt långfinger.

– Då sticker det till, säger hon och trycker med van hand ut ett par droppar blod i ett litet provrör. 

Nu är det bara att vänta. Under tiden småpratar jag med Åsa Frank och Elisabeth Svensson som också står och väntar på sina resultat. De tror inte att de haft det. Visserligen har de varit sjuka, men det var i februari.

– Jag har antagligen haft det, säger jag säkert.

– Jag var så otroligt sjuk, precis då när pandemin drog igång.

Nära 42 000 svenskar har nu bekräftats smittade med covid-19. Symptomen har varit mycket varierande: alltifrån hosta och feber till snuva och huvudvärk. Hur många det verkligen är vet man dock inte. Erik är kritisk till att testning inte kommit igång tidigare och erbjuds kostnadsfritt av regionerna:

– Jag är lite förvånad över varför det inte skett för flera månader sen. Det finns hur många tester som helst att få tag på om man vill.

Nu kommer mitt provsvar. Eriks ögon ovanför munskyddet avslöjar ingenting om resultatet.

– Vad tror du? undrar han.

Trots att jag är säker svarar jag att jag inte vet.

– Du har inga antikroppar, säger Erik och visar pappret med provsvaret. 

"Inga antikroppar mot covid 19 funna". Vilken besvikelse!

– Det är slående, säger Erik.

– De som är säkra på att de haft det visar sig inte ha några antikroppar. Medan de som verkligen inte tror det har haft det. Jag har ingen statistik, men det är en känsla.

Resultatet hade för egen del ändå inte spelat något roll. Oavsett vad testet visar ska man inte ändra sitt beteende, eftersom det ännu inte går att vara säker på att man inte smittar även om man har antikroppar. Enligt Folkhälsomyndigheten är ett antikroppstest bra på gruppnivå, för att avgöra hur stor del av befolkningen som har haft covid-19, men inte på individnivå.

När jag kör ut från parkeringsplatsen slår jag på radion och hör: "Alla ska kostnadsfritt få testa sig om man har eller haft covid-19". Snart kommer alltså många fler få bekräftat att den där långdragna sjukan var covid. Eller som jag, få sin övertygelse skrotad.

Antikroppstester

Antikroppstester för covid-19 visar om en person har haft sjukdomen och utvecklat antikroppar som ger ett visst skydd mot infektionen.

De antikroppstester som finns på marknaden i dag påstås vara mycket tillförlitliga, nära 100 procent. Men Folkhälsomyndigheten avråder från att använda dem.

Den 20 maj presenterade Folkhälsomyndigheten en undersökning av drygt 1 100 svenskar i åldrarna 20 till 64 år från nio regioner, som visade att 6,7 procent av deltagarna hade antikroppar mot coronaviruset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!