På måndagen var det dags för årets sista möte med de folkvalda politikerna i fullmäktige i Norrköping. Det var samtidigt Olle Vikmångs första möte som kommunstyrelsens ordförande. Han fick ingen mjukstart. Dagordningen var laddad med flyg och räls. Den kommunägda flygplatsens framtid och förläggningen av den nya järnvägen Ostlänkens station skulle upp till beslut.Vad ska bort? Vad ska vara kvar? Miljonerna och miljarderna flög i luften.
Olle Vikmång inledde debatten om flygplatsens framtid. Enligt Vikmång finns det ett privat företag som visat intresse för att ta över flygplatsen. Kommunledningen vill få tillstånd att upphandla flygplatsverksamhet på Kungsängen i ett treårigt avtal med syfte att sälja flygplatsen till en eventuell privat intressent; givet att upphandlingen lyckas. Verksamheten på Kungsängen har gått dåligt ekonomiskt under många år. Nu under Coronapandemin står nästan allt flyg still; med ökade utgifter för kommunen som följd. De årliga subventionerna till flygplatsen har legat runt 25-30 miljoner kronor. Någon reguljär linje - vare sin in- eller utrikes - har inte kunnat etableras långsiktigt; även om flera olika försök har gjorts. Kungsängen är i allt väsentligt en charterflygplats.
Moderaterna motsatte sig försäljningen. Enligt Fredrik Björkman och Sophia Jarl ska kommunen ha kvar ett långsiktigt ägande i flygplatsbolaget. Att sälja nu - i en osäker pandemitid - skulle vara en oansvarig hantering av skattebetalarnas pengar.
– Att sälja flygplatsen är inget man kan testa. Säljer vi så är den borta. Då är det inte vi som bestämmer om vi ska ha flyg i Norrköping, sa Sophia Jarl. Moderaterna vill även - om flygplatsen säljs - att den nya ägaren ska ha krav på sig att bedriva reguljärt flyg.
Florian Aranda är ny gruppledare för Sverigedemokraterna. Aranda förde fram ett eget förslag. Han vill att upphandlingen/försäljningen ska skjutas framåt i tiden tills pandemin har lagt sig och flygbranschens situation har klarnat. Även Vänsterpartiets Nicklas Lundström hade ett eget förslag: Avveckla flygplatsen.
Flygveteranen och kommunalrådet Reidar Svedahl (L) tog sin oefterhärmbara entusiasm till hjälp i ett fantastiskt inlägg om varför det bästa sättet att behålla flygplatsen är att sälja den.
Karin Jonsson, kommunalråd för C i den styrande Kvartetten höll ett par sedvanligt rättframma inlägg i flygdebatten.
– Flygandet ut i Europa bör samlas i Linköping, det vore det bästa, sa Jonsson. Vi får väl se hur det blir med den saken. Fullmäktige beslutade med säker majoritet att flygplatsverksamheten kan upphandlas och säljas utan krav på att köparen upprätthåller reguljär flygtrafik.
Sedan damp politiken ner på marken igen. Och om flygplatsdebatten var full av luftgropar så gick Ostlänkenfrågan som på räls. Tre huvudalternativ har tagits fram när det gäller val av stationsläge. I två av alternativen - B och C - ligger räls och station på marken. I alternativ A är räls och station upphöjda. Ska det alternativet bli verklighet måste kommunen betala drygt två miljarder kronor extra till det statliga Trafikverket. S och M är enade om det upphöjda läget. Alla andra också. Även Mia Sköld, kommunalråd för Miljöpartiet instämde i hyllningskören för det upphöjda läget. Men frågan är om staten är med på tåget? Trafikverket är inte odelat positiv till att bygga en mycket dyr infart till Norrköping. Den som lever får se. Man vet aldrig hur det går. Staten har många intressen. Norrköping behöver nog fortsätta att vara på tå.