Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler vargvalpar tros födda – men skyddsjakt blir av

En död vargvalp lämnades på onsdagen in till Länsstyrelsen i Östergötland. Det tyder på att vargparet i Långbogenreviret fått fler valpar även i år. Samtidigt fattade Förvaltningsrätten på torsdagen beslut om de överklaganden som gjorts mot skyddsjakten.

Länsstyrelsen har fått rapporter om att flera vargvalpar setts kring Långbogenreviret. Det tyder på att vargparet som etablerade sig här för drygt två år sedan kan ha fått valpar även i år.

Länsstyrelsen har fått rapporter om att flera vargvalpar setts kring Långbogenreviret. Det tyder på att vargparet som etablerade sig här för drygt två år sedan kan ha fått valpar även i år.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Nyheter2020-06-18 16:26

Det var under eftermiddagen på onsdagen som en person lämnade in den döda vargungen till Länsstyrelsen Östergötlands besiktningsperson, berättar Mia Kjällander, vilthandläggare. Den preliminära bedömningen är att vargungen legat död i omkring en vecka och att den var cirka fyra veckor gammal när den dog. Under torsdagen skickades den vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.

– Vi vet inte var den hämtades ifrån eller hur den dog. Men det är inte ovanligt att några vargvalpar dör de här första månaderna. Vi får avvakta SVA:s kontroll. Vi hoppas få svar någon gång i sommar, säger Mia Kjällander.

Det finns nu enligt Länsstyrelsen tydliga tecken på att vargparet i Långbogenreviret, som förra året fick minst sju valpar, har fått valpar även i år. Förutom den som lämnats in ska även tre ungar ha observerats levande. Det har dock inte bekräftats av Länsstyrelsens besiktningsperson.

Vargparet i Långbogenreviret (mellan Borensberg och Finspång) är det första vargpar som etablerat sig i länet i modern tid. De har funnits här sedan vintern 2017/2018 och av de valpar som föddes förra året tros de flesta finnas kvar.

– Vad vi vet har en av dem gett sig av till Skåne. De andra sex vet vi inget om, men i slutet på maj fick vi fem-sex stycken på film från en kamera som besiktningsmannen hade i anslutning till reviret, säger Mia Kjällander.

Den 12 juni beslutade Länsstyrelsen om skyddsjakt på en varg i reviret efter att flera angrepp mot tamdjur ägt rum. Det är fattat utifrån Naturvårdsverkets riktlinjer, säger Mia Kjällander.

– Om det inte går att säkerställa vilken varg som gjort angreppen ska en varg till att börja med skjutas. Då kanske det stannar upp, annars får man vara beredd att gå vidare, säger hon och tillägger att det finns misstankar om att fler vargar låg bakom:

– Det var stora kalvar, runt 200 kilo styck trodde besiktningsmannen. Han upplevde det därför som att det var mer än en varg. De hjälps ju ofta åt i jakten.

Beslutet om skyddsjakt överklagades av flera organisationer och privatpersoner, men på torsdagen avvisade Förvaltningsrätten i Luleå överklagandena. De ändrade dock villkoren för beslutet till att en vuxen varg inte får skjutas om den återfinns i sällskap med årsvalpar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!