I veckan drog skolorna i kommunen igång igen och många elever tar med sig sina julklappar till skolan. Kanske handlar det om en ny cykel, dator, mobiltelefon eller kontanter. Saker som är stöldbegärliga och som märks i stöldstatistiken för just januari: Under den månaden 2019 anmäldes över 600 stölder i skola och fritidshem runt om i landet. Något som tvingade föräldrar och försäkringsbolag att betala stora summor för att ersätta de stulna värdesakerna.
Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, upplyser om vikten av att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och infomera om vad man ska tänka på:
– Det är viktigt, dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker, men också för att få in ett brottsförebyggande tänk, säger hon och tipsar om att inte lämna värdesaker i korridorer eller skåp, och att märka mobiler, datorer och cyklar med märk-dna.
Peter Brangö är rektor på Råsslaskolan i Kolmården. Här går över 500 elever i årskurserna fyra till nio. Han säger att skolan har försvinnande få stölder.
– Jag har varit lärare och rektor i många år och kommer inte ens ihåg när vi hade en stöld senast. Och när saker väl tappas så hamnar de till sist på expeditionen, så att eleven får tillbaka den.
Jobbar ni på något speciellt förebyggande sätt mot stölder?
– Vi pratar mycket om egendomar och att man ska vara rädd om saker. Alla elever är verkligen måna om saker, till och med bollar kommer tillbaka!, säger Peter Brangö.