Fler fimpar på vissa håll i stan

Medan Heimstaden och Lundbergs inte märker av någon fimpökning, sopar Castellums och Magnentus fastighetsskötare fler fimpar varje dag.

Här, i kvarteret Sprutan 6, upplever Castellum en ökning av fimpar. Trots en tydlig skylt som talar om vad som gäller.

Här, i kvarteret Sprutan 6, upplever Castellum en ökning av fimpar. Trots en tydlig skylt som talar om vad som gäller.

Foto: Carolina Nilsson

Nyheter2019-10-02 06:45

Som Folkbladet kunde rapportera om förra veckan sopades betydligt flera fimpar upp när Norrköping "städades fint" av bland annat föreningsungdomar för några helger sedan. Att antalet fimpar ökat skulle kunna förklaras med det rökförbud som infördes i somras, då man helt enkelt inte får röka på uteserveringar längre utan i stället får gå iväg ett par meter från serveringen för att ta ett bloss. 

Om de som röker väljer att slänga fimpen på backen i stället för att ta den med sig, är det upp till den aktuella fastighetsägaren att hålla snyggt utanför fastigheten. Folkbladet har varit i kontakt med fyra fastighetsägare i Norrköping. Medan två av dem – Heimstaden och Lundbergs –  inte upplever någon ökning av fimpar, menar Magnentus och Castellum att de gör det. Magnus Malm är vd på Magnentus:

– Om du visste hur mycket fimpar våra fastighetsskötare sopar upp varje morgon!, säger han.

Han menar att det inte är någon markant ökning av fimpar sedan i somras, då det är något Magnentus alltid haft problem med.

– Folk har ingen disciplin, de röker och sedan slänger de fimpen där de står. Det spelar ingen roll om det finns askkoppar utsatta, folk är lata, säger Magnus Malm.

För till skillnad från kommunen, som valt att inte sätta upp nya askkoppar när de gamla går sönder, förutom utanför Campus, Louis de Geer och Flygeln, har Magnentus flera askkoppar utanför sina fastigheter. Bland annat på Hospitalsgatan. Det verkar dock inte hjälpa.

– Om det är 20 meter till askkoppen kan man väl ta sin fimp och gå dit och lämna den och göra Norrköpings stadskärna lite finare?!, säger han.

Att det i slutändan är fastighetsägarnas ansvar att hålla rent, tycker Magnus Malm är helt okej.

– I andra hand har jag inget emot att det är vi som fastighetsskötare som får ta hand om det, allt kan inte vara kommunens ansvar. Men i första hand tycker jag att det är rökarnas ansvar.

En annan fastighetsägare som märkt av en ökning av fimpar på backen är Castellum.

– Enligt vår städentreprenör så har det generellt ökat runt alla våra fastigheter, men det sticker ut mer i Vilbergens Centrum och i kvarteret Sprutan 6 (bakom Filmstaden på Skomakaregatan, reds anm), säger Gudrun Malm, förvaltningskoordinator på Castellum.

Några extra åtgärder har de dock inte ansett vara nödvändiga att vidta i detta läge.

– Vi har inte ökat vår städning då vi städar så pass ofta ändå, menar hon.

Liksom Magnentus och Castellum har Lundbergs flera fastigheter i Norrköpings city. Där har man inte märkt någon ökning av antalet fimpar, men deras fastighetsskötare genomför flera städrundor varje dag. Från Lundbergs sida efterfrågar man dock ett ansvar från flera parter, för att komma till rätta med nedskräpningen.

– Ska vi komma tillrätta med nedskräpning av alla dess slag krävs samverkan mellan alla aktörer. En ren, snygg och trygg stad är allas ansvar, från den enskilda individen till fastighetsägare, kommun och näringsidkare, säger Lisa Lundh, marknads- och kommunikationschef på Lundbergs.

Heimstaden har valt att ta fram och sätta upp skyltar och dekaler på sina fastigheter och innergårdar, där rökning undanbedes. Innan lagen om rökförbud hade Heimstaden viss skyltning om rökförbud vid sina fastigheter, men nu finns det flera. Något som verkar ha gett effekt:

– I dagsläget upplever vi inga problem med ökning av fimpar vid våra fastigheter, säger Karmen Mandic, marknads- och kommunikationschef på Heimstaden.

Rökförbudet

Den 1 juli 2019 trädde den nya lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter i kraft. 

Rökförbudet utvidgades då till att omfatta fler miljöer och produkter. 

Det blev förbjudet att röka på många allmänna platser, bland annat på uteserveringar, vid entréer till offentliga anläggningar, på sportarenor, lekplatser, tågperronger och busstationer.

Vissa fastighetsägare i Norrköping upplever att det hamnar fler fimpar på backen efter förbudet infördes, andra inte.

Källa: Regeringskansliet

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!