Fler fimpar på backen efter rökförbud

Sedan rökförbudet infördes syns fler fimpar på stans gator.

Så här ser det ut vid Resecentrum: massor med fimpar.

Så här ser det ut vid Resecentrum: massor med fimpar.

Foto: Carolina Nilsson

Nyheter2019-09-22 06:45

Många har kanske reagerat på att det ligger fler fimpar på backen just nu. En anledning skulle kunna vara rökförbudet som trädde i kraft i somras. Det innebär att man exempelvis inte får röka på uteserveringar, utan hänvisas bort ett par meter därifrån om man vill ta ett bloss.

Och var ska då rökarna fimpa? Problemet med icke-existerande (eller nästintill) askkoppar ute i stadsmiljön, gör det svårt, om rökarna själva inte tar med sig fimpen när de rökt klart.

– Vi sätter inte ut några askkoppar i dag. Det har vi bara vid Campus eftersom vi har ett samarbetsavtal med dem, och i Industrilandskapet och vid Flygeln, så det är egentligen upp till var och en att ta med sig fimparna, säger Johan Lewander, landskapsingenjör på samhällsbyggnadskontoret.

Han var med och anordnade städdagen förra helgen när exempelvis föreningar var med och "städade Norrköping". Antalet fimpar som plockades upp var bra många fler än tidigare år.

– Absolut. Det är extremt mycket fimpar på trottoarer och vid uteserveringar, säger han.

Om inte rökarna själva tar med sig fimparna, faller ansvaret på fastighetsägarna att hålla rent, säger Johan Lewander.

– Det är upp till dem att sköta sina trottoarer. Restaurangerna är ju inhysta hos fastighetsägare och de får ta en diskussion om det.

Men om restaurangägarna ombes gå iväg, säg till en annan fastighet där det är en annan fastighetsägare då?

– Ja, det är självklart inte så kul för dem. De får ta en diskussion med restaurangägarna och debitera.

Vad gör ni från kommunens sida för att uppmärksamma fastighetsägarna på det här?

– Vi har ett antal samarbeten med fastighetsägare i stan och det är något vi får diskutera med dem för att komma ifrån problemet, säger Johan Lewander.

Marie Engström är driftingenjör på samhällsbyggnadskontoret och ansvarar för området kring resecentrum. Där märker man också av fler fimpar och där sätter man heller inte ut nya askkoppar.

– Vi har inte tagit ned askkoppar, men vi ersätter inte när de går sönder. Men så har vi gjort länge eftersom vi inte har velat att folk röker vid hållplatskurer, säger hon.

Men trots att hela bussterminalen är rökfri, ligger fimpar på backen.

– Det är ju inte bara pendlare där, utan även Silja- och Vikinglinebussar som stannar och då passar folk gå ut att röka. Det är ett jätteproblem för våra entreprenörer att få bort fimparna, när folk har stampat på dem så de blir så där platta.

Vi sätter inte ut några askkoppar i dag, säger Johan Lewander, landskapsingenjör .
Vi sätter inte ut några askkoppar i dag, säger Johan Lewander, landskapsingenjör .
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!