Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fjäderfäbranschen får 270 miljoner för att klara krisen

De senaste dagarna har länsstyrelsen i Östergötland fullständigt dränkts av ansökningar om krisstöd från de lantbrukare som har fjäderfän. 393 ansökningar från hela Sverige hade kommit in när fönstret stängdes den 9 augusti.

Tuffa tider för uppfödare av slaktkyckling och värphöns. Och länsstyrelsen har fullt upp att fördela bidragen som regeringen har satsat.

Tuffa tider för uppfödare av slaktkyckling och värphöns. Och länsstyrelsen har fullt upp att fördela bidragen som regeringen har satsat.

Foto: Anton Swärdhagen

Nyheter2022-08-12 07:00

Fjäderfäbranschen, som främst består av lantbruk där man föder upp slaktkycklingar eller värphöns, har drabbats hårt av utvecklingen i vår omvärld. Det är en bransch som är stora konsumenter av både el och spannmål och som sett dramatiska kostnadsökningar inte minst efter Rysslands invasion av Ukraina.

– Men det här arbetet påbörjades faktiskt redan före årsskiftet då på grund av de höga elpriserna, berättar handläggaren av stödet på länsstyrelsen, Kristoffer Hellberg. 

Det är den socialdemokratiska regeringen som i en överenskommelse med Centern beslutat att stötta det svenska lantbruket och yrkesfisket med inte mindre än totalt 3,2 miljarder kronor för att på kort sikt underlätta för näringen att överleva i en bekymmersam tid. De pengarna ska främst räcka till att sänka skatten på jordbruksdiesel men de olika näringarna har olika behov av stöd därutöver varför man behandlar varje näring för sig. Först ut är fjäderfäproducenterna. Länsstyrelsen i Östergötland har fått i uppdrag att administrera det stödet för hela landet medan andra länsstyrelser snart ska se till att också fiskerinäringen, animalieproducenter och växthusföretag får del av liknande stöd. 

Ansökningar till länsstyrelsen har droppat in sedan den 27 juni och blev alltså totalt 393 stycken. Av dem kommer 59 från Östergötland. Här finns för övrigt flest tama fjäderfän i landet. Uppfödare av kalkoner och struts har också kunnat söka bidrag. 

– Antalet är ungefär vad vi har väntat oss och vi har hunnit behandla 200 vilket innebär att vi redan har betalat ut 162 miljoner kronor. Men än återstår alltså nästan lika många ansökningar att behandlas. Vi menar att vi måste agera snabbt. Det är en pågående kris och branschen behöver pengarna så fort som möjligt, säger Kristoffer Hellberg. 

Länsstyrelsen har fått en budget på 270 miljoner att fördela. Hur mycket pengar man får varierar stort beroende på hur stora gårdarna är. Lägsta belopp är 5 000 kronor men uppåt finns ingen gräns om man uppfyller de kriterier som kärvs. Flera stora gårdar har fått miljonbelopp i ersättning. 

– De tio största beloppen som har betalats ut har gått till anläggningar som i genomsnitt har 310 000 djur samtidigt i produktion. Det kan gälla både värphöns och slaktkycklingar, säger Kristoffer Hellberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!