Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fiskeby ska återvinna mer och bli självgående på el

Om fem-sex år kan Fiskeby bli i stort sett fossilfritt. Planer finns på att anlägga en kombinerad vind-och solpark i området.

Fiskeby Bruk sett från luften. När den nya linjen är klar kommer yttereligare en byggnad att rymmas på tomten. Och snaart ska en vind-ochsolpark också få plats.

Fiskeby Bruk sett från luften. När den nya linjen är klar kommer yttereligare en byggnad att rymmas på tomten. Och snaart ska en vind-ochsolpark också få plats.

Foto: Thomas Möller

Nyheter2022-05-10 06:45

Det är företagets vd Arvid Sundblad som just nu går omkring i sådana tankar. 

– Än återstår mycket innan de planerna kan sättas i verket. Just nu är vi mer upptagna av vår 300-miljonerssatsning på en ny massalinje för att återvinna än mer av de material som kartongerna innehåller. Men jag vill gärna tänka framåt. Vad vi kan göra mer för att utveckla vårt miljötänk. Och nästa steg är att bara använda fossilfri energi, säger Arvid Sundblad. 

Fiskeby äger nog med mark i anslutning till fabriksområdet för att bygga en kombopark för merparten av brukets behov. Som komplement räknar man med att kunna använda biomaterial i form av returträ. Arvid Sundblad tror att det behövs två till tre vindkraftverk och att solpanelerna placeras under vindsnurrorna. 

– Vi ligger avsides och kommer inte att störa någon. Marken används inte till något viktigt. Men det innebär inte att allt är frid och fröjd. Det finns andra intressenter som kan ha synpunkter. Flyget och försvaret främst. Och så har man upptäckt att det finns rödlistad läderbagge i området. Sådana frågor måste vi utreda mer under tiden som kombiparkens design håller på att växa fram, säger Arvid Lundblad.

Men just nu finns det mer närstående planer. 300 miljonerna ska satsas på en ny massalinje som ska återvinna 80000 ton vätskekartonger om året. Redan idag är man långt framme på Fiskeby när det gäller att återvinna gamla vätskepaket. Ny teknik kommer att användas för att förfina återvinningen. Ett nytt hus ska också byggas på området och allt ska vara klart om drygt två år. Arvid Sundblad förklarar:
– Här ska vi återvinna kartonger som används för vätska från hela Norden och Baltikum. Dessa kartonger har mer våtstyrkemedel i sig eftersom de ska klara att man tar dem ur och in i kylskåp då imma bildas. Förpackningarna innehåller cirka 25 procent plast och att frigöra den från fibern i kombination med den vrålstarka kartongen är den stora utmaningen. 

– Svårigheten ligger i att göra detta energisnålt och med så lite kemikalier som möjligt samtidigt som plasten blir så ren som möjligt. Plasten kommer sedan att behandlas främst av våra samarbetspartners medan vi själva använder resten av fibrerna för att tillverka nya kartonger. 

En viss mängd aluminium finns också i förpackningarna. Meningen är att även de fraktionerna ska kunna skiljas ut. Där har man emellertid inte valt teknik än. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!