Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fiskeby har klarat många kriser

Drottning Kristina gav tillstånd till starten för Fiskeby pappersbruk.

Drottning Kristina gav tillstånd till starten för Fiskeby pappersbruk.

Foto: Pressens Bild

Nyheter2020-07-19 12:00

Coronan slår hårt mot företagen. I vårt län varslades 2 600 personer i länet under mars och april, vilket var den högsta nivån sedan början av 1990-talet. 10 900 personer var öppet arbetslösa i länet i slutet av vecka 26 – en ökning med 2 400 personer sedan vecka 12.

Cirka 17 000 personer, främst anställda inom tillverkningsindustrin, har hittills korttidspermitterats. Norrköpings näringslivsdirektör Pontus Lindblom befarar att läget kommer att förvärras till hösten i flera branscher.

– Det kan i värsta fall bli konkurser men framför allt kan det bli permitteringar och varsel inom verksamheterna, sa han till Folkbladet i början av juli.

Riskerna för betydande strukturomvandlingar, nedläggningar och sammanslagningar får bedömas vara stora inom tillverkningsindustrin. Norrköping/Finspång är en industriregion med långa anor bakåt i tiden. I dessa kristider kan det därför finnas anledning att minnas några av de stora företag som under de senaste seklerna blomstrat, kämpat, krisat, expanderat, slagit igen och kommit igen och försvunnit här i trakten.

Förra söndagen tog vi en titt på Holmens Bruk AB som alltsedan 1609 varit verksamt i Norrköping.  Fiskebys historia tog sin början för nästan 400 år sedan. Vid Motala Ströms utlopp till sjön Glan i Norrköping fick Nils Månsson och Anders Mattsson, som båda varit borgmästare i Norrköping, 1637 privilegiebrev från Drottning Kristina om att starta tillverkning av papper. Och på den vägen har det fortsatt. Ett kort produktionsuppehåll i mitten av 1800-talet då skiftet från handpapper- och till maskinbruk genomfördes är det hela; annars har pappersproduktionen pågått på samma plats sedan 1637. 

Tanken svindlar. Bolaget startar blott fem år efter det att Gustaf II Adolf stupade vid slaget i Lützen 1632. Jag tror det är betydligt fler Norrköpingsbor som känner till slaget vid Lützen än som vet att företaget Fiskeby är samtida med den händelsen. Fiskebyföretaget har knallat på under seklernas gång med ägarbyten, teknikbyten och systembyten. Starten skedde då Sverige var en stormakt efter det trettioåriga krigets avslut. Fyra stora stadsbränder - varav en i tidigt 1700-tal i samband med en rysk invasion i staden - har passerat medan papperstillverkningen rullat på. Ett par världskrig, demokratins genombrott i Sverige, godår och oår i Norrköping och ständigt skiftande världsmarknader och efterfrågetryck har hanterats av bolagets ledning och anställda. Helt klart imponerande gjort av Fiskeby.

Karta: Fiskeby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!