Fint som snus för familjen och staden

Carl Swartz föddes 1858. Hans farfar John var känd som "Norrköpingskungen" och var sonson till Petter Swartz. Carl Swartz gjorde en stabil insats som statsminister under ett halvår av det stökiga året 1917.

Carl Swartz föddes 1858. Hans farfar John var känd som "Norrköpingskungen" och var sonson till Petter Swartz. Carl Swartz gjorde en stabil insats som statsminister under ett halvår av det stökiga året 1917.

Foto: Veckojournalen

Nyheter2020-08-02 12:00

Pandemin slår hårt mot Östergötlands företag. Cirka 17 000 personer, främst anställda inom tillverkningsindustrin, har hittills korttidspermitterats. Norrköpings näringslivsdirektör Pontus Lindblom befarar att läget kommer att förvärras till hösten i flera branscher, sa han till Folkbladet i början av juli.

Norrköping och Finspång har en mängd företag och arbetstillfällen inom tillverkningsindustrin. Riskerna för betydande strukturomvandlingar, nedläggningar och sammanslagningar får bedömas vara stora inom sektorn. Norrköping/Finspång är en industriregion med långa anor bakåt i tiden. I dessa kristider kan det därför finnas anledning att minnas några av de stora företag som under de senaste seklerna blomstrat, kämpat, krisat, expanderat, slagit igen och kommit igen och försvunnit här i trakten.

Tidigare söndagar har vi berättat om 1600-talsföretagen Holmen och Fiskeby och om flera av Norrköpings framgångsrika skeppsvarv som faktiskt var ännu tidigare; runt 1580 ska staten ha dragit igång ett varv på Skeppsholmen vid Motala Ströms utgång i Bråviken.

Denna söndag bjuder vi på några ord om snuset, en produkt som verkligen lever upp till det gamla ordspråket ”Fint som snus.” Snuset var fint som snus för familjen Swartz som i sex generationer sedan starten 1753 levde gott på sin snusfabrik och sina recept. Familjen Swartz var i sin tur fin som snus för Norrköpings stad. Familjen finansierade bland mycket annat biblioteket och Konstmuseet och makarna Swartz använde även en del av sin förmögenhet för att 1772 starta den Swartziska friskolan för fattiga pojkar och flickor där utbildning genomfördes i bland annat bokföring och snickeri. 

Petter Swartz fick tillstånd av staten att starta snusfabriken i Norrköping. Verksamheten startade i det lilla men växte snabbt. I bolaget fanns flera bra recept som snabbt fann vägen till snusarnas munnar. Populärast av alla var Röda lacket; ett snus som ännu finns på marknaden.

När verksamheten var som största hade snusfabriken nästan 400 000 kvadratmeter stora tobaksodlingar i och strax utanför Norrköping. Runt år 1800 var tobaksfabriken Petter Swartz snustillverkning den största i Sverige.  Petter Swartz barnbarn John fortsatte de utvidgningar av fabriken som hans far Petter Jacob inlett. John, som levde fram till 1853 kallades för ”Norrköpingskungen” och var Sveriges rikaste man. 

1915 förstatligades tobakstillverkningen och tiderna försämrades. Snusfabriken i Norrköping hängde dock i ända fram till 1931. Sedan var det slut.

Karta: Café Swartz
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!