Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Finspång och Norrköping har de sämsta lönerna

Kommunanställda i Finspång och Norrköping tjänar sämst i länet. Medellönen är cirka 2 000 kronor högre i Boxholm och Vadstena.

Magnus Cato (S) är ordförande i personalutskottet i Norrköpings kommun.

Magnus Cato (S) är ordförande i personalutskottet i Norrköpings kommun.

Foto: Joakim Blomqvist

Nyheter2021-08-11 06:45

En kommunanställd i Sverige tjänar i genomsnitt 32 200 kronor i månaden. Men skillnaderna är stora mellan kommunerna. Det visar SCB:s statistik för 2020 som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

I Östergötland har de kommunanställda i Boxholm högst medellön, 32 300 kronor. Därefter följer Vadstena med 32 100 kronor och Linköping med 31 900 kronor.

De lägsta medellönerna i länet finns i Finspång (30 100 kronor) och Norrköping (30 400 kronor). Med andra ord tjänar de kommunanställda i Finspång och Norrköping i genomsnitt runt 2 000 kronor mindre än sina kollegor i Boxholm.

– Vi är inte bäst i klassen när det gäller löner, säger Magnus Cato (S), ordförande i personalutskottet i Norrköping.

Samtidigt menar han att det är vanskligt att jämföra lönestatistik.

– Boxholm som är en liten kommun har inte så många anställda. Det kan påverka mycket om de anställer någon form av arkitekt eller planingenjör.

Magnus Cato menar också att statistiken påverkas av att vissa kommuner, exempelvis Linköping, lägger ut vård- och omsorgsjobb på privata företag.

– Vård- och omsorgsyrken har låg lön generellt sett. Då visar det också en skev bild, säger han och fortsätter:

– Men vi kämpar på och bevakar att vi inte tappar mark mot jämförbara kommuner i vår storleksklass. Tittar man på mindre kommuner kanske det är lönen man måste konkurrera med för att få någon att bli anställd.

Hur Norrköping ligger till i jämförelse med jämförbara kommuner kan Magnus Cato dock inte svara på.

När det gäller Norrköpings kommuns möjligheter att locka personal nämner han att kommunen har avskaffat delade turer i vård- och omsorgsyrken. Norrköping har även infört rätten till heltidsarbete för kommunanställda.

– Lönen är viktig men det finns andra saker som också har betydelse för om man vill jobba i en kommun.

Apropå lönegapet mellan Norrköping och Linköping ser han även socioekonomiska orsaker.

– Linköpingsbor är lite mer välbärgade, priserna på fastigheter är högre och löneläget i den privata sektorn är lite högre. Det påverkar givetvis.

I samband med den årliga löneförhandlingen gör Norrköpings kommun lönekartläggningar och löneanalyser.

– Vissa yrken inom kommunen kanske har väldigt bra betalt, medan personer som jobbar inom vårdyrken exempelvis inte har så höga löner som snittet. Det gäller att prioritera de grupper som halkar efter eller där lönerna behöver höjas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!