Under 2021 levde drygt tre procent av alla i Sverige som är 16 år och äldre i materiell och social fattigdom, vilket innebär att man inte har råd med en viss levnadsstandard. Det motsvarar ungefär 300 000 personer. Andelen är den lägsta i EU.
– Men det är nästan sju gånger vanligare med materiell och social fattigdom bland utrikesfödda än bland inrikesfödda i Sverige. Räknat på det sättet är skillnaderna i Sverige de största i hela EU, säger Helena Månsson, utredare på SCB.
De senaste åren har materiell och social fattigdom blivit vanligare bland utrikesfödda samtidigt som nivån varit förhållandevis oförändrad för inrikesfödda.
– Av alla utrikesfödda i Sverige levde 10,3 procent i materiell och social fattigdom under 2021. Bland personer födda i Sverige var andelen 1,5 procent
Materiell och social fattigdom mäts utifrån förmågan att klara olika typer av utgifter. Det handlar exempelvis om att inte kunna betala oförutsedda utgifter, inte ha råd med tillräcklig uppvärmning av bostaden eller att inte kunna betala skulder inom utsatt tid. Det handlar även om att inte kunna delta i sociala aktiviteter som kostar pengar.
– De största skillnaderna mellan inrikes- och utrikesfödda handlar om att kunna betala en större oförutsedd utgift, ha råd att delta regelbundet i en fritidsaktivitet, samt om man har råd med en veckas semester varje år, säger Helena Månsson.