Fatala misstag att stänga fossilfria kärnkraftverk

Vi är beroende av att vi har en fungerande eltillförsel till konkurrenskraftiga priser.

Östergötland 4 maj 2021 09:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges elpris skjuter i höjden och larmrapporterna avlöser varandra om att företag inte har tillräcklig tillgång på el. Frågan om eltillgång och överföringskapacitet var inte minst på agendan under den kyliga vintern vi fick uppleva i år, när åtgången medförde högre elpriser och produktionsstopp i vissa industrier.

 Vi i Moderaterna och Kristdemokraterna menar att elkrisen måste tas på största allvar. Ett väl fungerande elsystem är centralt för att elektrifiera samhället och fasa ut fossila bränslen. Elsystemet är också avgörande för företagens investeringsvilja.

 Nedstängningen av fossilfria kärnkraftverk i landet menar vi var fatala misstag. Utan säkerställda framtida leveranser av elenergi har det kommit många signaler från företag som inte kan bygga ut sin produktion eller satsa på nya etableringar. Det är oroväckande för Sveriges – liksom Östergötlands – utveckling.

 Under vintern som passerade fick oljekraftverk startas och kolkraftsel importerades. Så kan vi inte ha det. Visst är vindkraft och solpaneler bra, men det ger ingen effekt när det är vindstilla och solen lyser med sin frånvaro.

 Vi föreslår nu i en motion till regionfullmäktige att Östergötlands behov analyseras – vi vill se en  analys över tillgång på el och överföringskapacitet med fokus på näringslivets och invånarna nuvarande och framtida behov i Östergötland. Vår välfärd, jobb och konkurrenskraft är beroende av att vi har en fungerande eltillförsel till konkurrenskraftiga priser.

 

Jan Owe-Larsson (M), 2:e vice ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden Per Larsson (KD), 2:e vice ordförande i regionutvecklingsnämnden

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Nytt bakslag för Holmens vindkraftprojekt

Debatt

Debatt: Vi från Holmen vill göra det vi kan för el och klimat

Östergötland

Trots Försvarets nej: Holmen går vidare med vindkraften

Östergötland

Beskedet: Försvaret säger nej till vindkraftsplanerna

Östergötland

Östergötland gör ny miljonsatsning för klimatet

Visa fler