För Östergötland handlar det nästa år om 260 personer, vilket är en minskning från 366 respektive 578 personer 2019 och 2018.
– Antalet personer som blir anvisade till kommunerna har stadigt minskat sedan bosättningslagen trädde i kraft år 2016 då 829 personer anvisades till Östergötland. Det är ändå viktigt att vi fortsätter att arbeta för ett bra mottagande, säger Daniel Larsson, integrationsutvecklare på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.
Nyanlända genom anvisning är generellt sett den mindre delen av kommunernas totala mottagande. Anvisning innebär att kommunerna är skyldig att ordna boende till de aktuella personerna. Den större delen av det totala mottagandet är att nyanlända väljer att hitta ett eget boende.
Såhär kommer de nyanlända att fördelas mellan kommunerna 2020:
Boxholm: 3
Finspång: 0
Kinda: 13
Linköping: 144
Mjölby: 30
Motala: 20
Norrköping: 0
Söderköping: 18
Vadstena: 15
Valdemarsvik: 0
Ydre: 2
Åtvidaberg: 15
– Att Linköping sticker ut beror på att det är länets befolkningsmässigt största kommun och att kommunen har en god arbetsmarknad. Därtill har Linköping historiskt sett haft ett förhållandevis lågt mottagande av nyanlända jämfört med andra kommuner, även om skillnaderna har utjämnats sedan 2016. Att vissa kommuner, till exempel Norrköping, inte tar emot några nyanlända genom anvisning beror på en hög självbosättning och lite sämre förutsättningar på arbetsmarknaden, säger Daniel Larsson.