Pernilla Thott Ljung, arbetsmarknads- och vuxenutbildningsdirektör Norrköpings kommun, förklarar minskningen av antal hushåll som skett under det senaste året med en minskad arbetslöshet och att fler går vidare till studier i eller i anslutning till en insats. Att den totala kostnaden inte sjunker i samma takt som hushållen minskat, beror bland annat på att de som ansöker om försörjningsstöd har mindre egna medel vid ansökan.
– Det kan till exempel bero på hur mycket man samtidigt får från försäkringskassan. Dessutom har kostnaden för boende ökat på grund av bostadsbristen, vilket gör att kostnaderna ökar för de som ansöker om försörjningsstöd, säger hon.
I fredags gick SKL:s ordförande Anders Knape ut och menade att tillsammans med en förändring i demografin, där allt fler äldre och unga ska försörjas av allt färre i arbetsför ålder, så kommer även "integrationsproblem belasta kommunerna" – bland annat att kostnaderna för försörjningsstöd ökar.
– Nu börjar de som kom 2015–2016 gå ur de statliga systemen. Kommer de inte i utbildning eller arbete eller har någon annan form av sysselsättning är det kommunen som har ansvaret. Det är väl det som man framför allt i en del mindre kommuner nu märker, sade han till TT.
I Norrköpings kommun har man alltså inte märkt av någon ökning. Än.
– Men precis som Anders Knape säger så kan det, beroende på hur det ser ut i kommunerna, bli så att antalet som ansöker om försörjningsstöd ökar. Men vi har inte sett någon ökning än, säger Pernilla Thott Ljung.
Går det att göra några prognoser på hur det kommer att se ut framöver då?
– Vi gör prognoser och följer de prognoser som Migrationsverket och Arbetsförmedlingen gör. Vi följer även arbetslöshetssiffrorna, för att vi ska kunna balansera våra verksamheter, säger Pernilla Thott Ljung.
Just nu kan man se att de stora volymerna på sfi går nedåt, medan allt fler förväntas studera grundutbildningen och inom den kommunala vuxenutbildningen.
– Är man i etableringen och arbetsförmedlingen ser att man inte har några större chanser att komma ut på arbetsmarknaden, då måste man söka en reguljär utbildning och påbörja den om man blir antagen, vilket kallas utbildningsplikt. Och det gör allt fler nu, vilket är positivt för då ökar chansen att de kan ta ett jobb sedan, säger Pernilla Thott Ljung.