Andelen elever med behörighet till ett nationellt gymnasieprogram, det vill säga att man uppnått minst godkänt i svenska, engelska och matematik plus ytterligare minst åtta ämnen, är 83 procent i Östergötland. Motsvarande andel på riksnivå är 85 procent. Statistiken visar också att kön, föräldrars utbildningsnivå och ursprung samt var i landet man bor är faktorer som spelar stor roll.
– Att var sjätte elev inte får gymnasiebehörighet är ett enormt misslyckande för Sverige som kunskapsnation. Alla elever och lärare måste få möjlighet till en motiverande, individanpassad och jämlik undervisning så att fler elever ska klara kunskapskraven, säger Fredrik Bengtsson, VD för NE.
De senaste åren har andelen elever med behörighet till gymnasiet ökat i Östergötland, men årets resultat bryter de senaste årens uppåtgående trend. Samtidigt visar Läromedelsundersökningen, en årlig rapport om tillgång och kvalitet på läromedel som genomförs av NE, att hälften av Sveriges skolor saknar kompletta och aktuella läromedel i alla ämnen. Även här är de regionala skillnaderna stora.
– Läromedel är lärarens viktigaste hjälpmedel för att eleverna ska nå kunskapskraven. När hälften av Sveriges skolor saknar aktuella och relevanta läromedel går det inte att bedriva likvärdig undervisning. Vi vill att alla lärare och elever ska ha tillgång till objektiva, uppdaterade och individanpassade läromedel, så att fler kan lära sig mer, säger Fredrik Bengtsson.