Det förklarar dekan Ulf Nilsson vid tekniska fakulteten på Liu, som är utsedd att leda utredningen, i ett mailsvar till Folkbladet.
– Den kommitté vid LiU som har att hantera eventuella avvikelser från god forskningssed, fann att det fanns omständigheter kring forskningens organisering och hanteringen av forskningsdata som medförde att kommittén borde initiera en utredning om andra eventuella avvikelser från god forskningssed.
– Om vi inte utreder sådana potentiella avvikelser från god forskningssed, skulle vi med rätta kunna kritiseras för att sopa problem under mattan.
Jan-Ingvar Jönsson är rektor vid Linköpings universitet. I ett mailsvar beskriver situationen:
– Det är naturligtvis beklagligt att situationen har uppkommit och att flera anställda inte mår bra, men det har inget att göra med rapporten och dess innehåll. Jag tycker att det är både roligt och viktigt att studier som ifrågasätter existerande sanningar och som kritiskt granskar verksamheter kommer från forskare på Linköpings universitet, men jag förutsätter också att man gör det enligt gällande lagstiftning.
Är rapporten besvärande för universitetet?
– Den frågan förstår jag inte. Vi står bakom våra forskare och vi lägger oss inte i vad forskarna väljer att beforska utan det väljer de själva.
Han menar att forskarna i det här fallet inte varit tydliga med att studien bedrivits utanför deras anställning.
– Jag antar att det inte var deras avsikt men det väcker en principiellt viktig fråga: Om forskare anställda på ett lärosäte bedriver forskning utanför sin anställning och som parallell forskningsverksamhet, dessutom med delar av projektet finansierade av medel som lärosätet förvaltar och är redovisningsskyldiga för, vem ansvarar då för att projektet utförs enligt gällande lagstiftning och att forskarna följer god forskningssed?
Att rapporten skulle vara orsaken till att Ossian Grahn fått sluta, dementerar Jan-Ingvar Jönsson.
– Forskaren i fråga hade en tidsbegränsad anställning på två år. Att tjänsten avslutades tre månader tidigare berodde på att forskningsledaren inte hade kommunicerat med institutionen om möjliga alternativ efter det att anställningen upphörde, och att han dessutom meddelade att han inte skulle vara i tjänst under hösten 2020.
På frågan om universitetet står bakom fri forskning, svarar han:
– Självklart står Linköpings universitet bakom fri forskning, det har vi alltid gjort.