Folkbladet har dykt ner i den gånga veckans rapportering om Coronaläget som Länsstyrelsen i Östergötland sammanställer. Det är ömsom vin och ömsom vatten skulle man kunna säga. Syftet med länsstyrelsernas veckovisa rapporter är att "regeringen löpande ska få nationella lägesbilder för att kunna vidta nödvändiga åtgärder om det finns indikationer på en ökad smittspridning i landet", skriver den Östgötska länsstyrelsen på sin hemsida. Den sammantagna bedömningen är att efterlevnaden av rekommendationer och restriktioner ligger på hög eller medelnivå. Men länsstyrelsen noterar att det finns undantag:
Norrköpings kommun rapporterar ett fortsatt hårt tryck och hög arbetsbelastning för kommunikatörerna. Norrköpings kommun bedömer att påverkan kommer att öka inom flera verksamheter då det rapporteras om flera bekräftade fall av covid-19 bland medarbetare. Läget är fortfarande ansträngt för en del verksamheter.
Motala kommun får indikationer på att ungdomar i större grupper skapar sina egna samlingsplatser i anslutning till handelsplatser inomhus. Detta kan vara en konsekvens av att fritidsverksamheter hålls stängda. Motala upplever även att flera elever har högre frånvaro än tidigare på grund av psykisk ohälsa
Polisregion Öst rapporterar låg efterlevnad i vissa sammanhang både i privata och offentliga miljöer. Det handlar främst om privata fester.
Östgötatrafiken rapporterar att rekommendationen om munskydd i rusningstrafik fortsatt efterlevs i låg utsträckning. Cirka 20–30 procent av resenärerna på bussar och spårvagnar följer rekommendationen. Motsvarande siffra på tågen är cirka 40 procent.
Regionen har fortfarande hög belastning inom sjukvården, när gäller covid-19 men även vård av övriga patienter. Särskild sjukvårdsledning är aktiverad sedan drygt ett år på både lokal och regional nivå, vilket är utmattande för organisationen.
– Smittspridningen och antalet patienter som är i behov av sjukhusvård fortsätter att öka i länet. Det är inte läge att ignorera de restriktioner som har införts. Än är inte tillräckligt många vaccinerade för att det ska påverka smittspridningen. Det innebär att vi även i år kommer att behöva fira påsk på ett alternativt sätt. Det är inte ett bra tillfälle för stora fester, men man kan träffas i små sällskap med dem ni vanligtvis umgås med, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.