Studenterna kom till Norrköping för tre år sedan då de läst de inledande och i huvudsak teoretiska terminerna på Linköpings universitet. Efter teoriterminerna delades de drygt 100 studenterna upp på fyra orter för de mer praktiska delarna av utbildningen: Norrköping, Linköping, Jönköping och Kalmar. Några dagar före jul träffade Folkbladet studenterna Emma Bergqvist, Isac Ståhl, Linn Werth och Erika Larsen på ViN-gården uppe på sjukhusområdet. ViN-gården är läkarutbildningens nav med studierum, övningssalar och föreläsningssalar med ypperlig kommunikationsteknik som möjliggör gemensamma och interaktiva föreläsningar för de fyra studieorterna. Det börjar dock bli lite trångt på ViN-gården. Just nu har Vrinnevisjukhuset 144 läkarstudenter i olika skeden av utbildningen. Och fler lär det bli.
– Det som behövs allra mest här är en stor läsesal där många kan sitta tillsammans och studera. En sådan sal, som till exempel finns i Linköping, skulle verkligen förstärka den akademiska prägeln på Norrköping som studieort för läkare, sa Emma Bergqvist som sitter i styrelsen för den Medicinska föreningen som tar tillvara de medicinska studenternas intressen. Enligt Emma Bergqvist så känns det som om "bollen är i rullning åt rätt håll" i diskussionerna med Regionen och programledningen för läkarutbildningen.
Åsa Nilsdotter och Peter Rockborn är läkare med långa bakgrunder på Vrinnevisjukhuset. Idag är Åsa Nilsdotter utbildningsansvarig, med Peter Rockbron som sin biträdande, för studieorten Norrköping inom läkarutbildningen. Glädjen och stoltheten över det arbete som gjorts under de år som gått var påtagligt stor hos de båda. Vi hade slagit oss ner i ett studierum på ViN-gården tillsammans med några av de studenter som nämns ovan. Samtalet böljade fram och tillbaka om betydelen av att läkaryrket blir mer akademiskt med stigande förståelse för att sjukvården ska bedrivas utifrån vetenskapens landvinningar och om hur viktigt det är för Vrinnevisjukhuset att ha en stor läkarutbildning inne på sitt eget område.
– Med start nu i höst EU-anpassas läkarutbildningen i Sverige. Utbildningen blir 12 terminer lång och studenterna får sin legitimation direkt vid examen. Vår utbildning är nu på 11 terminer plus minst 1, 5 år Allmäntjänstgöring (AT) som underläkare, berättade Åsa Nilsdotter.
– Vrinnevisjukhuset rekryterar som det är nu ett 40-tal AT-läkare per år. När den rekryteringsbasen nu snart försvinner blir det ju än mer värt att ha läkarutbildningen här på plats, förklarade Peter Rockborn.
Examenskullens studenter övade akutingripanden den här dagen; något som Erika Larsen uppskattade extra mycket. Hon är aktiv i akutläkarnas förening för studenter - SWESEMjr - och leder och deltar ofta i akutövningar tillsammans med andra studenter. På ViN-gården finns ett par salar för sådana övningar där det var full verksamhet den här dagen.
Åren i Norrköping har framförallt ägnats åt handledarledd utbildning ute på sjukhusets kliniker. En termin har specifikt vikts för forskningspraktik. Och föreläsningar en dag i veckan.
Nu ska de mer på riktigt ut i sjukvårdens alla olika verkligheter. Isac Ståhl har till exempel fått en AT-tjänst i Värnamo.
– Det är inte riktigt klart var och hur men jag blir kvar här i region Östergötland, berättade Linn Werth som annars har sin hembygd i Arild i skånska Höganäs.