Esmeraldas mamma får inte längre träffa syskonet

Kammarrätten upphäver beslutet som gjorde att Esmeraldas mamma fick rätt att träffa sitt andra barn. "Det är för barnets bästa", säger Monica Holtstad (L), tillförordnad ordförande i socialnämnden.

Treåriga Esmeralda hittades död i föräldrarnas lägenhet i januari.

Treåriga Esmeralda hittades död i föräldrarnas lägenhet i januari.

Foto: Carolina Nilsson

Norrköping2020-08-03 16:00

Esmeraldas båda syskon omhändertogs den 30 januari när Esmeraldas föräldrar greps efter att den treåriga flickan hittats död. Samtidigt fattade socialnämnden i Norrköping beslut om fullständig umgängesbegränsning mellan mamman och Esmeraldas storebror. Mamman överklagade beslutet och menade att det inte kommit till i rätt ordning – och fick rätt i förvaltningsrätten. Hon fick i och med det alltså rätt att träffa barnet.

Men kommunen överklagade till nästa instans – kammarrätten, som nu upphävt förvaltningsrättens beslut. En lättnad för kommunen, som annars potentiellt skulle behövt göra om hela sin beslutsprocess om umgängesrätt.

– Vi är glada att vi har ordning och reda och att delegationsordningen är rätt, annars hade vi fått göra om väldigt många beslut. Förvaltningsrätten måste ha missuppfattat vem som tog beslutet, säger Monica Holtstad.

– Vi är också glada eftersom det är för barnets bästa. Jag är helt övertygad om att det beslut vi tagit är rätt.

Hur beslut om umgängesrätt fungerar är något tekniskt invecklat, men handlar kort om att nämnden gett socialnämndens vice ordförande, som just nu är Monica Holtstad, rätt att fatta besluten då det är brådskande. Detta för att de ska kunna tas snabbare – och inte behöva vänta till nästa sammanträde. Detta slår nu Kammarrätten fast följer kommunallagen.

Fullständig umgängesbegränsning innebär att förälder och barn hålls helt åtskilda. I många fall beslutas även om hemlig adress för barnet.

– Målet är ju att barnet ska få tillgång till sina föräldrar, men vi har hela tiden barnets bästa i fokus. I de flesta fall är det bästa för barnet att träffa föräldrarna, men inte alltid. Vi gör hela tiden omprövningar för att se om något blivit bättre, säger Monica Holtstad.

I en intervju i Norrköpings tidningar uppgav mammans försvarare, Per Oehme, att mamman och barnet träffats sedan hon släpptes fri.

Hur ser du på det?

 – Jag kan inte uttala mig exakt om vad som hänt i ett enskilt ärende. Men har en rättinstans bestämt att ett beslut är felaktigt och häver det, då finns det ju möjlighet för föräldern att träffa barnet.

Målet återförvisas nu till förvaltningsrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!