Syskonen, en son i tonåren och en son född i slutet av 2010-talet, omhändertogs direkt i samband med att Esmeralda hittades död i hemmet i slutet av januari. Ett beslut mamman motsatt sig hela tiden.
Hon överklagade därför förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten i Jönköping, samma rätt som en gång beslutade att tvångsvården av Esmeralda skulle upphöra. Men denna gång väljer Kammarrätten att avslå överklagandet. Domstolen ser visserligen positiva signaler i kvinnans levnadssituation, men anser att det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser om hennes samarbetsförmåga med socialtjänsten. I domen kan man läsa att mamman lämnat flera negativa drogtester och att hon numera är positivt inställd till socialtjänsten. Socialtjänsten lyfter dock fram att det mamman tidigare sagt inte alltid är tillförlitligt, samt att de negativa drogtesterna bara visats en kortare tid.
Barnens juridiska ombud Robert Nyström hade bifallit mammans överklagande för det äldsta barnet. Han anser att mamman och socialtjänsten skulle kunna samarbeta kring vården, då han anser att det finns mycket att vinna på att vården är frivillig. Nyström har dock motsatt sig att beslutet för det yngre syskonet skulle rivas upp, med hänvisning till "viss oro" för vad som skulle ske om LVU-vården upphörde.
Mamman dömdes i tingsrätten i somras till ett år och nio månaders fängelse för att ha vållat Esmeraldas död. Domen har överklagats till Göta hovrätt.