En pojke i 50-talets Norrköping

Nyheter 20 december 2020 12:00

Magne Källström är numera pensionär och bor i Västervik. Sina första tolv år av sitt liv tillbringade han i Norrköping. Han bodde med sin mamma och pappa på Lindövägen 6. På slutet av 1950-talet var Magne elev på S:t Olofsskolan under några år. Precis i dagarna har han gett ut boken "En pojkes värld" om sina tolv år i Norrköping. I förordet skriver han: "Jag har gjort ett försök att berätta från barnet Magnes perspektiv och med hans språk." Idag kan Folkbladet Söndag bjuda på ett kapitel ur den nya boken; som är Magne Källströms första bok han någonsin skrivet:

"Efter lunch blir det stadsorientering, sa magistern strax före lunch en fredag. Hela klassen jublade, för det var mycket roligare än att sitta inne i klassrummet. Klockan ett fick vi uppgifterna och magistern förklarade att varje bänkrad bildade ett lag som skulle jobba tillsammans. Rad nummer ett ska skriva ner vad som står på mässingsskylten i Schwartzens Valv. Rad nummer två ska ta reda på hur många stuprännor det är på Tre Prinsars Gränd. Rad nummer tre ska ... Då slutade jag lyssna, eftersom jag satt på rad två. Vi som satt på samma rad började viska till varandra. Är det någon som vet var den gatan är?

Tyst allihop tills jag har pratat färdigt! sa magistern och fortsatte genomgången. När alla fått sina uppgifter samlades alla i grupper på skolgården. Sedan försvann grupperna åt olika håll. Vi måste skaffa en stadskarta, sa någon i min grupp. Ska vi gå till biblioteket, kanske? Nej, det tar för lång tid att gå dit. Det finns en karta längst bak i telefonkatalogen! Var finns det en telefonkiosk? Vid Nya Torget, tror jag, sa Staffan som bodde i centrum. Vi sprang iväg och efter en stund stod vi och bläddrade fram stadskartan i en telefonkatalog. Det var minst tio sidor med kartor och vi hittade inte Tre Prinsars gränd. Efter en stund gav vi upp.

Ska vi fråga någon? Vem då? Polisen kanske? Eller på Posten? Kolla här, sa Kaj, det finns en lista över gator här i telefonkatalogen. Kaj förde sitt pekfinger utmed gatunamnen och vid bokstaven T hittade han Tre Prinsars gränd. Allas huvuden tittade ner över axeln på Kaj. 7, C8, sa Kaj. Vad menas med det? Kolla på kartan, vetja, på sidan 7!

Snart hade vi hittat rad C, kolumn 8 och det visade sig vara en pytteliten gata bakom Grand Hotel. Vi rusade dit och snart hade vi räknat antalet stuprännor. Alla försvann hemåt åt olika håll, nöjda att få sluta extra tidigt den här fredagen. Men mest nöjd var nog magistern som gick hem redan strax efter klockan ett."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Ovanlig persons ovanliga resa

Ovanlig persons ovanliga resa

Malin Perk: Folkbladet låser upp sajten för nya läsare

Profilbild

Välspelade karaktärer – "En fröjd att bevittna"

Välspelade karaktärer – "En fröjd att bevittna"

Vykort med rivningsfärdiga hus

Vykort med rivningsfärdiga hus

Idyllisk båtbild från Strömmen

Idyllisk båtbild från Strömmen
Visa fler