En ingenjör med politiska drömmar

Landskronapågen Mats Annerfeldt tog omvägen över Ryssland på sin resa till Finspång.

Mats Annerfeldt har arbetat hemma i nio veckor. Han längtar efter arbetskamraterna på Siemens och efter att vara ute och röra på sig mer. "Köksbordet är arbetsplats, matsal och fikarum", säger Mats.

Mats Annerfeldt har arbetat hemma i nio veckor. Han längtar efter arbetskamraterna på Siemens och efter att vara ute och röra på sig mer. "Köksbordet är arbetsplats, matsal och fikarum", säger Mats.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-05-15 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna mellan jul och nyår 1996 parkerade han den "gamla Volvon" vid Murklan på Norra Storängsvägen. I bilen fanns även Mats Annerfeldts dåvarande hustru från Ryssland och deras gemensamma lille son. Här hade de fått en lägenhet. Och här skulle de bo i ett halvår ungefär innan de köpte ett hus på Bandvägen där familjen snart utökades med en liten dotter.

Mats hade fått arbete på ABB Stal - som det företag som nu heter Siemens hette på den tiden. Där har han nu en tjänst som gruppchef inom området turbin aerodynamik och skovelkylning.

– Jag har hållit mig inom ungefär samma yrkesmässiga område sedan jag i början av 1997 började arbeta på ABB Stals strömningslaboratorium, berättade Mats Annerfeldt för mig när vi träffades hemma hos honom i Viggestorp en sen eftermiddag tidigare den här veckan.  

Sedan ungefär tre år tillbaka är Mats ordförande för Socialdemokraterna i Finspång och han är inne på sin andra mandatperiod som fullmäktigeledamot. 

– Jag är en av de här fritidspolitikerna som vid sidan av att arbeta full tid även har valt att engagera mig i det kommunala. Jag har två väldigt roliga uppdrag som ordförande i Bygg- och miljönämnden och i Miljö- och samhällsberedningen. Vi arbetar väldigt praktiskt och konkret med politiken i de här sammanhangen och det gillar jag väldigt mycket, sa Mats Annerfeldt där vi satt vid köksbordet i hans hus i Viggestorp och drack starkt och gott perkolatorkaffe. 

Jag frågade om hans intresse för det praktiska och konkreta i politiken kan ha samband med hans professionella ställning som civil/maskiningenjör? 

– Så kan det kanske vara. Men det är också så att jag tror att det är viktigt för demokratin och för rekryteringen av lokalpolitiker att kommunpolitiken inte blir för övergripande och abstrakt. Styrningen sker idag genom strategidokument inom olika politikområden. Vilket har sina förtjänster förstås, men kräver att man är insatt i hur det fungerar; men den som kommer in i lokalpolitiken behöver nog också få uppleva lite mer av närheten till verksamheten också. Att man är med och påverkar och gör skillnad, sa Mats Annerfeldt.

Han står på plats 13 på den östgötska S-listan till riksdagen för mandatperioden 2014-2018. Eftersom Socialdemokraterna i länet nu har fem platser i riksdagen så är det en bit upp för honom. Minst sagt. Hans "politiska dröm" är hur som helst att få tjänstgöra som riksdagsledamot. 

Jag sporrade honom. Finspång  har väl inte haft en S-ledamot i riksdagen sedan Inge Carlsson lämnade 1998? Det finns starka argument för att S i Finspång - som fortfarande har ett starkare väljarstöd än de flesta i Östergötland - får placera en ledamot i riksdagshuset på Helgeandsholmen. 2022 skulle det mycket väl kunna vara dags för Mats Annerfeldt. 

Politiken, eller kanske snarare den vänsterlutande ideologin, har alltsedan pojkåren funnits där för honom. 

– Farsan arbetade som rörläggare och vi fick därför hem fackets tidning Byggnadsarbetaren. Jag minns att jag satt och bläddrade i tidningen och att jag fastnade för en satirisk seriestripp som hette "Bodtomtens funderingar". Det tog tag i mig och frågor om klass och jämställdhet, rättvisa och offentlig sektor är alltsedan ungdomen väldigt viktiga för mig, berättade Mats Annerfeldt. 

Grannen Sture med sin gamla Saab V4 har också en hel del med Mats politiska varseblivning att göra. 

– Jag var väl i tjugoårsåldern och bodde hemma och arbetade som kylmontör efter mina år på tekniskt gymnasium medan jag väntade på att göra militärtjänst. Jag gillade alltsedan Epatraktorungdomen att skruva och meka med det mesta. Sture var pensionerad och bad mig ofta om jag kunde kolla det och detta på hans gamla Saab. Det gjorde jag gärna. När Sture skulle göra rätt för sig så bjöds jag in till honom - ofta en fredagskväll - och medan han bjöd på en sup ur Lord Calvert flaskan så berättade han om sina minnen från statartiden ute på Österlen. Det glömmer jag aldrig, sa Mats.

1994-96 fick han chansen att som utbytesstudent från Karlstads universitet studera gasturbiner i Moskva och kunde också från ringside se hur enorma klasskillnader växte fram på nolltid när kapitalismen släpptes fri i Ryssland efter Sovjettiden. 

Mats Annerfeldt tror att bra skolor och näringslivsutveckling är nyckelfrågor för Finspångs framtid.

– Vi behöver också bygga mycket bostäder i centrum. Mer folk betyder fler möjligheter och ökade chanser till ett folkligt centrum, sa Mats Annerfeldt.

Karta: Viggestorp