En gammal bygd med nya vägar

Peter Kristensson gav i november 2021 ut den fantastiska boken "Norrköpings gatunamn" i sin tredje och utökade upplaga.

Här tränades det inför kommande bouletävlingar på de fina banorna vid Kimstads församlingshem. Året är nog 2012. Och Församlingshemmet skulle snart fira 15-årsjubileum.

Här tränades det inför kommande bouletävlingar på de fina banorna vid Kimstads församlingshem. Året är nog 2012. Och Församlingshemmet skulle snart fira 15-årsjubileum.

Foto: Robert Svensson

Nyheter2022-07-24 12:00

Folkbladets Söndagstidning bjuder under sommaren (vi startade den 26 juni) på små axplock ur boken varvade med mina upplevelser och minnen från vissa gator och kvarter som dyker upp i boken. Jag är ju en inflyttad gästarbetare i nutiden medan flera utav Norrköpings gator har många hundra år på nacken. Idag tar vi oss an Kimstad; en ort som enligt källorna är känd från 1200-talet. Det tvistas - som så ofta i sådana här sammanhang - om varifrån namnet kommer. Är det Kämpestad, som i den mer folkliga förklaringen, är förlaga till Kimstad? Eller är det som en forskare uttalar sig om i boken att förledet "kim", ett numera försvunnet ord som betyder ravin, klyfta, spricka och som i så fall syftar på Motala Ström som rinner genom en trång klyfta i närheten? 

Vara hur det vara vill med den saken. Den lilla trevliga orten fick ett ordentligt lyft 2009 då pendeltågen mellan Norrköping och Linköping/Mjölby fick en station i Kimstad. Tidigare i år besökte jag ett möte hos PRO-föreningen Skärkind-Kimstad i församlingshemmet i Kimstad, alldeles invid den vackra kyrkan. Jag talade med flera som fått uppleva hur deras bostadsrätter rakat i höjden med flera hundratusen kronor i värde sedan pendeltågsstationen kom till. Jag talade med en dam som köpte sin trea i Kimstad för 86 000 kronor för ett par decennier sedan. Nu ligger den en bra bit över en miljon kronor. Det lät på dem jag talade med på mötet som om många Norrköpingsbor - inte så sällan på lite äldre dar - har flyttat till Kimstad. 

Kimstad är numera en del av Norrköpings kommun. När vägnamnet Ringvägen kom till runt 1962 så var dock Kimstad en del av Norsholms kommun; salig i åminnelse. Peter Kristensson skriver att de "första kända beslutet om vägnamnen i Kimstad togs 1965." Då ingick Kimstad i Skärblacka kommun; som även den numera tillbringar tiden i himlen för nedlagda kommuner.  205 "Ringvägar" finns det i Sverige med ett sammanlagt invånarantal av 32 771. (SCB) Enligt Eniro bor 76 av dessa personer på Ringvägen i Kimstad.

Axel Lillies väg kommer in i samhället efter att ha passerat Löfstad slott som just Axel Lillie lät bygga under 1630-talet. Nationalencyklopedin reder förresten ut varför det heter "väg" här och "gata" där? "Väg kallas en trafikled avsedd för gående eller för fordon av olika slag och som knyter ihop olika delar av världen.Vägar i städer och andra samhällen kallas ofta gator."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!