Av vad som är möjligt att förstå på förhand så står striden om makten i kommunvalet i Norrköping den 11 september framförallt mellan den sittande kommunstyrelseordföranden Olle Vikmång för Socialdemokraterna och Sophia Jarl som är oppositionsråd för Moderaterna. Skulle Sophia Jarl ta hem uppdraget som ordförande så är hon i så fall blott den andra kvinnan och den andra ickesocialdemokraten sedan 1970; då Norrköping blev en egen kommun. Först ut var Manne Jarméus. Han avlöstes efter valet 1976 av partibrodern Karl-Erik Wernersson.
Karl Erik Wernersson växte upp i en arbetarfamilj i Västervik med 14 barn (!). Metallarbetare och lokförare var två yrken som han hann med innan han fick jobb som ombudsman för Socialdemokraterna i Norrköping 1965. Wernersson hade en rad olika uppdrag i kommunen innan han äntrade toppuppdraget som kommunstyrelsens ordförande.
"På Karl-Eriks tid höjdes kommunalskatten från 28:50 till 31:95. Kommunen växte så det knakade, mycket tack vare skattehöjningarna. Det satsades inom många sektorer", skrev NT:s reporter Birgitta Granehed i en intervju i samband med Wernerssons 80-årsdag 2005. Folkbladets Jan Nordström gav följande omdöme i en minnestext vi publicerade då Wernersson avled 2012: "Som den dominerande ledare han var, hade han väl inte alltid riktigt alla med sig. Men saker blev gjorda, och Karl-Erik Wernersson hade därtill talets gåva. Han kunde slå huvudet på spiken och i debatter vara nog så dräpande."
Karl-Erik Wernersson stannade på sin post till 1988 då kommunalrådskollegan Kaj Krantz tog över. Föga anade nog vare sig Krantz eller Socialdemokraterna att det bara skulle bli tre år för honom i uppdraget som kommunstyrelsens ordförande. Moderaten Stefan Hagfeldt skulle ta över redan 1991; den hittills enda icke-socialdemokrat som styrt i kommunen. Kaj Krantz har dock skrivit in sig i historieböckerna. Under hans tid vid makten beslutades det - efter mycket om och men i många år - om att bygga ett nytt konserthus på Kvarnholmen, i Holmens nedlagda pappersfabrik, mitt i stan i det vi nu kallar för Industrilandskapet.
Stefan Hagfeldt fick också han bara tre år. I valet 1994 återkom Socialdemokraterna till makten i kommunen. Hagfeldts år kännetecknades av stora ekonomiska problem i hela samhället. Han skulle senare komma att tjänstgöra som riksdagsledamot under sju år.