Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter klockan 16:09 jobbar kvinnor gratis

Lönegapet mellan kvinnor och män är 10,7 procent. Baserat på en arbetsdag från klockan 8–17 då män får lön för hela sin arbetsdag, innebär det att kvinnor slutar få betalt för sitt arbete klockan 16:09. Det är tre minuter mer än förra året.

Veronica Magnusson ordförande för Vision.

Veronica Magnusson ordförande för Vision.

Foto: Fotograf Gustav Gräll

Nyheter2020-03-08 11:11

– Det känns väldigt frustrerande att det går så långsamt, men det går. Det säger Veronica Magnusson, med rötterna i Valdemarsvik och en yrkesbana som inleddes som socialsekreterare i Norrköping, nu förbundsordförande i Vision som ingår i 16:09-rörelsen.

Kvinnor har högre utbildning än män men lägre lön inom alla sektorer och i stort sett alla yrken på den svenska arbetsmarknaden. Varje månad tjänar kvinnor i genomsnitt 3 900 kronor mindre än män. På ett år blir skillnaden 46 800 kronor. 16:09-rörelsen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackförbund och kvinnorörelsens organisationer som arbetar för att även kvinnor ska få lön hela dagen.

– De ojämställda lönerna är ett hot mot välfärden. I kommuner och regioner där det jobbar flest kvinnor är lönerna betydligt lägre än på övriga arbetsmarknaden - inom samma yrken. Dessa strukturella löneskillnader måste bort om vi ska kunna locka nya medarbetare till alla de viktiga och spännande jobb som finns i välfärden, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision som ingår i 16:09-rörelsen.

I Sverige är det olagligt att lönediskriminera och dessutom ställer lagen krav på att arbetsgivare ska genomföra en lönekartläggning varje år för att upptäcka och åtgärda osakliga löneskillnader. 

–  Men få uppföljningar görs och nu ska jämställdhetsminister Åsa Lindhagen se om fler sanktioner kan bidra till att minska löneskillnaderna, så att kvinnor och män får samma lön för likvärdiga arbeten, säger Veronica.

Men många arbetsgivare struntar, enligt 16:09-rörelsen, i kravet eftersom brist på tillsyn och skarpa sanktioner gör det i princip riskfritt att bryta mot lagen.

Sedan rörelsen bildades för åtta år sedan har klockslaget flyttats fram från klockan 15:51 till klockan 16:09. Med den förändringstakten kommer vi att nå jämställda löner först om 23 år.

För att öka takten ställer 16:09-rörelsen fyra gemensamma krav:

Jämställd föräldraförsäkring.

Ökad tillsyn och skärpta sanktioner kopplat till kravet på lönekartläggning.

Samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer.

Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas.

Bakom Lön hela dagen står 16:09-rörelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!