Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Medley ser över mobilförbud på badhuset efter olyckorna

De senaste åren har flera badanläggningar infört mobilförbud för att minska risken för olyckor. Inom Medleykoncernen är det och flera andra åtgärder något man överväger, bland annat efter de tragiska drunkningsolyckorna i Norrköping.

Flera badhus har infört mobilförbud de senaste åren. Frågan har aktualiserats efter de två drunkningstillbuden på Centrabadet i Norrköping. Daniel Almgren, vd för Medley som driver Centralbadet, kan inte säga om det ska införas även här, men det är en av flera åtgärder som diskuteras.

Flera badhus har infört mobilförbud de senaste åren. Frågan har aktualiserats efter de två drunkningstillbuden på Centrabadet i Norrköping. Daniel Almgren, vd för Medley som driver Centralbadet, kan inte säga om det ska införas även här, men det är en av flera åtgärder som diskuteras.

Foto: Arkivbilder

Nyheter2023-01-10 19:00

Luleå, Klippan, Huddinge, Falkenberg och senast i raden Storsjöbadet i Östersund. En snabb googling visar att det är många orter som satt stopp för mobilanvändande i simhallar och badhus. Orsaken är att mobilerna tar uppmärksamhet från föräldrar som är där med sina barn, och att man genom ett förbud vill undvika tillbud och olyckor.

Under året som gått har två barn drunknat på Centralbadet i Norrköping, senast i somras då en treåring hittades död i en utomhusbassäng.

– Det är en av anledningarna till att det är väldigt angeläget att titta på frågan, säger Daniel Almgren, vd på Medley.

Hur troligt det är att det kommer att införas mobilförbud inom Medleykoncernen, där Centralbadet ingår, kan man han inte svara på. Men att mobilanvändandet tar fokus från föräldrars uppmärksamhet på barnen är uppenbart.

– Vi uppmanar folk till att inte använda mobilen när man är hos oss. Sen blir det en fråga om en avvägning i hur långt man ska gå i att skära i människors friheter. 

Han nämner att det exempelvis kan vara människor som behöver tillgång till sin mobil för att de har jour och liknande. Han ser också svårigheter i att se till att det efterlevs om man inför ett mobilförbud. Det skulle bli ytterligare ett moment som läggs på personalen.

– De kommer inte kunna skilja på om det är ett okej användande av mobiltelefon utan då får de säga till alla de ser som använder en mobiltelefon. Det är inte säkert att det är bästa vägen att ta, att lägga ytterligare arbetsuppgifter på personalen, tid som de kanske kan använda mer ändamålsenligt.

Under första halvåret 2023 ska Medley jobba med att ta fram en typ av branschstandard för vad som gäller när man besöker badhuset med barn. I det arbetet är också Svenska livräddningssällskapet och Svenska badbranschen involverade. Daniel Almgren hade gärna sett att även Sveriges kommuner och regioner hade deltagit i arbetet.

Förutom mobilförbud finns det andra åtgärder som de diskuterar att införa. Ett exempel är att införa en "kvot" för hur många barn man som ensam förälder får ta med in på badet.

– Skälet till det skulle vara säkerhetsmässigt, men precis som i frågan om mobilförbud kan det var begränsande för besökarna. 

– Det beror helt på barnens simfärdigheter. För vissa blir en sådan åtgärd begränsande i onödan.

Daniel Almgren pratar också om att stärka upp arbetet ännu mer kring att det är ett lagstadgat ansvar att som förälder hålla koll på sina barn på badhuset. 

– Vi informerar, när vi ser risker, om vad som gäller redan i kassan. Men problemet är att när situationer uppstår är det svårt att följa upp. Om personalen ser ett icke simkunnigt barn som saknar tillsyn får vi ropa och försöka para ihop barnet med någon vuxen, men våra möjligheter att agerar bortom det är begränsade.

Daniel Almgren pratar om att det finns "återfallsförbytare", som gång på gång besöker badhuset utan att ha koll på barnen.

– Det är tråkigt att se den typen av beteende. Det kan också bli tuffa situationer för våra medarbetare när det är "ömma tår" som trampas på.

– Det är sällan personalen möts av 100 procent förståelse utan istället vill de rättfärdiga sitt beteende. Det finns till och med fall där besökare påstår att ansvaret är ditt, inte mitt, men det är inte så det funkar. Vi vill bara att ingen ska råka illa ut.

Detta har hänt

I februari 2022 hittas en treårig pojke livlös i en inomhusbassäng på Centralbadet. Han avled några dagar senare. Brottsutredningen läggs ner då något brott inte går att styrka.

I augusti samma år avled en treårig pojke till följd av drunkning. Han hittades livlös i en utomhusbassäng och hans liv gick inte att rädda. Brottsutredning pågår.

Medleys vd sa då att Centralbadet hade överkapacitet vad gäller personal vid tillfället, att utbildningsgraden var hög och att besöksantalet var normalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!