Drömgrannen hälsar – men stör inte

Tre av fyra svenskar tycker om sina grannar. Helst ska grannarna hälsa när man möts men inte störa tidigt eller sent på dagen.

Ny undersökning om våra grannar.

Ny undersökning om våra grannar.

Foto: TT/Janerik Henriksson

Nyheter2019-10-30 11:00

Det visar en Sifoundersökning som genomförts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling inför Grannens dag den 31 oktober. Undersökningen visar att de flesta svenskarna, 76 procent, är positivt inställda till sina grannar. Kärleken till de närboende ökar också med åldern. Personer i åldern 65–79 år är mest positiva till de som bor bredvid – hela 90 procent uppger att de tycker om sina grannar. Motsvarande siffra för svenskar 18–29 år är 61 procent.

– Många bostadsspekulanter ställer frågor till både säljaren och mäklaren om personerna som bor i närområdet. En god relation till grannarna, bra gemenskap i bostadsrätts- eller samfällighetsföreningen och möjligheten att delta i gemensamma aktiviteter ökar ofta intresset för en bostad som är till salu, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Grannens dag instiftades av journalisten Kenneth Eneroth i Köping år 2000 för att hylla regionens alla goda grannar. Nu uppmärksammas Grannens dag över hela landet den 31 oktober. Att grannen hälsar när man möts är viktigast för svenskarna, tre av tio rankar det högst. Två av tio vill ha en närboende som undviker att störa tidigt eller sent på dagen och 17 procent tycker det är viktigt att grannen inte klagar över småsaker. Endast fem procent tycker att det viktigaste är möjligheten att knacka på för att kunna låna matvaror eller verktyg. 

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!