Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Död duvhök bar på fågelinfluensan

I mitten av juli hittades en död duvhök vid en padelbana i Malmslätt i Linköping. Det var en ung fågel varför misstankar uppstod att den drabbats av sjukdom.

Duvhöken på bilden lever. Men duvhöken som hittades i Malmslätt var död.

Duvhöken på bilden lever. Men duvhöken som hittades i Malmslätt var död.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Nyheter2022-08-14 13:00

Polisen tog hand om höken och skickade den till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) där man kunde konstatera att den bar på fågelinfluensan. Jordbruksverket och länsstyrelsen informerades liksom det europeiska system som bevaka smittor bland vilda djur (OIE). 

– Det är det första fyndet som har gjorts i Östergötland i år. Och det är lite ovanligt eftersom viruset oftast dödas av värme. I fjol hade vi ett större utbrott av fågelinfluensan bland tamfåglar och då hittade vi också några vilda fåglar som bar på smittan. Men det var tidigare på året. Men hittills i år har det varit lugnt och vi har inget utbrott bland tamfåglar, säger Pernilla Strid på avdelningen för livsmedel, veterinär och vilt på länsstyrelsen. 

Hon gör bedömningen att den döda duvhöken inte utgör något omedelbart hot men menar att man hela tiden måste vara vaksam:

– Oftast upptäcker man fågelinfluensa bland sjöfåglar så det kan vara så att duvhöken som ju är en rovfågel fått smittan när den ätit på en död sjöfågel, säger hon. Hon berättar att höken var smittad av den snällare varianten som kan spridas till människor men ofta bara ger milda symtom:

– Men det är också en så kallad epizooti som orsakar svår sjukdom bland andra vilda fåglar. Kommer smittan in i en tambesättning får oftast hela besättningen avlivas. Därför måste vi vara på tårna när vi får besked om att viruset har hittats, säger Pernilla Strid. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!