Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Detta liknar inget annat jag varit med om"

Det finns ett slags inbyggd eftertänksamhet i de beslut och rekommendationer som kommer uppifrån. Det tilltalar mig, säger Lars Stjernkvist.

Lars Stjernkvist är ödmjuk inför Coronaviruset.

Lars Stjernkvist är ödmjuk inför Coronaviruset.

Foto: Preesbild

Nyheter2020-03-17 13:01

Norrköpings kommun är i så kallat stabsläge på grund av det nya Coronaviruset och krisorganisationen är samlad. Det betyder att beredskapen är höjd för att vid behov kunna växla upp till ett "Extraordinärt" läge där makten centraliseras direkt till kommunledningen. 

– Där är vi inte nu. Men jag är väldigt ödmjuk inför situationen. Det här liknar inte något annat som jag varit med om tidigare, säger Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) till Folkbladet när vi ringer upp för en intervju.

Enligt Stjernkvist håller kommunen framförallt uppmärksamheten riktad mot vården och omsorgen för äldre och sjuka.

– Man tänker kanske inte på det varje dag men en mycket stor del av samhällets vårdplatser för gamla och sjuka finns faktiskt i den kommunala organisationen. Därför är det vi som har ansvar för att det offentligt organiserade samhället är så starkt som möjligt nu när skyddet behövs som allra mest, säger Lars Stjernkvist.

Han bedömer att kommunen har läget under kontroll. 

– Skulle vi få väldigt många sjuka och sjukskrivna bland vård- och omsorgsmedarbetarna så arbetar vi med planer på hur det i så fall ska kunna hanteras, säger Stjernkvist.

Han är mycket nöjd med hur regeringen hittills har hanterat virusfrågan på det nationella planet.

– Jag är ju partipolitiskt en part i målet men alldeles frånsett det så tycker jag att regeringen och de självständiga myndigheterna agerar med ett kraftfullt förnuft. Det finns ett slags inbyggd eftertänksamhet i de beslut och rekommendationer som kommer uppifrån. Kraftfullheten och eftertänksamheten är två delar av samma helhet. Det som görs och det som inte görs kommer att få såväl önskade som oönskade konsekvenser. Att det här komplexa vägs in på det sätt som görs, det tilltalar mig, säger Lars Stjernkvist. 

Jag frågar Stjernkvist varför det görs så olika bedömningar i olika länder av vad som behöver göras. Borde inte samsynen vara större och mer konsekvent?

– Samstämmigheten är otroligt stor skulle jag vilja säga. En effekt av Corona är att jag plötsligt har mer tid än vanligt eftersom väldigt många möten och evenemang bokas av. Den här extra tiden ger mig möjlighet att följa flera utländska nyhetssajter än vanligt. Det är fascinerande hur eniga alla ansvariga experter framstår vad gäller hur Coronapandemin bör hanteras. Uppgiften är att försöka stoppa en smittspridning som går överstyr och som ökar behoven av intensivsjukvård på ett mycket dramatiskt sätt. Hur detta sedan ska gå till är en sak som avgörs i varje enskilt land. Därför uppkommer skillnader i åtgärder och/eller i tidpunkter för när olika åtgärder sätts in. Det är inte konstigt att det är på det viset. Sverige är ju inte Kina, sa Stjernkvist.

Norrköpings ekonomi påverkas på flera sätt av Coronautbrottet. 

– Dels har ju det ekonomiska raset på börserna krympt vårt kapital. Men det hoppas vi ska räta upp sig på sikt när världsekonomin ser ett slut på virusepidemin. Dels ökar sjukskrivningarna - framförallt därför att människor följer rekommendationerna från myndigheterna om att stanna hemma vid minsta snuva - och det kan innebära ökade personalkostnader.  Vi följer ju också nogsamt hur våra skatteintäkter kan komma att påverkas av ett långt förlopp med stigande arbetslöshet. Klokt nog så har vi byggt upp reserver i kommunen som gör att klarar av ganska stora påfrestningar, säger Stjernkvist.

Han vill också gärna framhålla det civila samhällets stora betydelse.

–Folkhälsomyndigheten har ju till exempel rekommenderat att människor över 70 ska stanna hemma under ett par veckor för att på så sätt minimera risken att smittas. De allra flesta Norrköpingsbor som är sjuttioplus är ju inte föremål för insatser från kommunens anställda. Så ska alla de här äldre medborgarna kunna följa rekommendationerna så krävs det insatser från det civila samhället. Den mängd initiativ som organisationer och enskilda dragit igång för att på frivillig väg bistå alla äldre och andra utsatta människor, gör mig glad och styrkt i tanken att vi kommer att klara av det här på ett bra sätt, säger Lars Stjernkvist. 

En kommun organiserar ju en stor mängd möten och sammankomster. Måndag 30 mars ska det till exempel hållas ett ordinarie fullmäktigemöte i Norrköping som samlar en bra bit över hundra personer på samma plats. Funderar ni på att genomföra det och andra större möten digitalt?

–  Det kan jag inte svara på nu. Vi är angelägna om att följa försiktighetsprincipen - inte minst med tanke på att en hel del förtroendevalda är personer över 70 år - och därför ställs många möten in eller ersätts med digitala möten. Vi får se hur det blir. Jag har själv flera digitala möten i de här tiderna. Och det fungerar bra. Men jag ska ärligt erkänna att jag längtar till den dag då viruset har släppt sitt grepp över samhället och vi återigen kan ses och umgås på ett mer direkt och mänskligt sätt, säger Lars Stjernkvist. 

Karta: Rådhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!