I början av året införde kommunen nya riktlinjer för ekonomiskt bistånd. Sedan dess har flera personer överklagat kravet på att söka billigare boende i hela länet och vunnit mot kommunen i förvaltningsrätten.
– Vi kräver inte i grund och botten att man söker sig till en annan kommun, utan vi kräver att man söker sig till områden som har ett pendlingsavstånd till Norrköping. Oftast kan vi till exempel se att lägenheterna i innerstan har fått högre hyror medan det finns billigare hyresrätter i Åby, Ektorp, Skärblacka och Vikbolandet, och att man behöver söka sig till de områdena, säger Senad Mutic (S), ordförande för biståndsutskottet.
Samtidigt står det ju i riktlinjerna att de här personerna ska söka boende i hela Östergötlands län?
– Det vi säger är att i första hand gäller pendlingsavstånd. Då skulle det kunna vara områden i kommunen, men det skulle också kunna vara utanför kommunen. Men där är vi väldigt noggranna med att det handlar om pendlingsavstånd, så att man ska kunna ta sig in till Norrköping om det är här man har en social grund, eller om man har familj eller nära och kära.
Senad Mutic uppger att kommunen har utgått ifrån socialtjänstlagen.
– Det ska lika villkor för de som är beroende av ekonomiskt bistånd som för en låginkomsttagare på orten.
Kommunen anser att förvaltningsrätten har gjort en felaktig bedömning. Därför har kommunen överklagat till kammarrätten.
– Förvaltningsrätten har utgått ifrån ett mål där Nacka kommun krävde att en familj skulle flytta till Sorsele. Det är ett avstånd på 700 kilometer som man har krävt att en familj ska flytta. Det gör inte vi i Norrköpings kommun, utan vi kräver att det ska vara pendlingsavstånd.
Senad Mutic tillägger att man inte ställer krav på billigare boende om det finns särskilda skäl.
– Det kan vara att man har barn med särskilda sociala svårigheter eller funktionsvariation.
Om en person med ekonomiskt bistånd flyttar till en annan kommun får den nya hemkommunen ta över kostnaderna, även om Norrköping ibland går med på att betala biståndet under en övergångsperiod.
– Vi har fått kritik av Vänsterpartiet bland annat att det här är en form av social dumpning, och att vi vill göra oss av med personer som belastar kommunen negativt ekonomiskt, men så är det inte. Det här är verkligen en jämlikhetsreform där vi utgår ifrån att alla kommunmedborgare, oavsett om man är beroende av ekonomiskt bistånd eller låginkomsttagare på orten, behöver se sig omkring för att ha råd med att kunna bo utifrån de normer som finns.
Samtidigt siktar Norrköping på att minska sina kostnader för ekonomiskt bistånd med sex procent.
– Men målet i sig är inte att få ner kostnaderna till vilket pris som helst, utan målet är kopplat till de aktiviteter som vi också har satt i uppdragsplanen. Målet är att framför allt få ut personer i egen försörjning.
Senad Mutic säger sig ha full respekt för att de nya riktlinjerna upplevs som hårda. Men själv menar han att förändringen ger en ökad rättvisa.
Riktlinjerna ska utvärderas vid två tillfällen i år. Dels ska handläggarna få tycka till, dels ska man gå igenom domsluten.
– Jag vet att flera kommuner tittar på Norrköping och väntar på beslut från kammarrätten, för det kommer antagligen att bli vägledande för alla kommuner.