Den viktigaste lärdomen för Socialdemokraterna

I Pontus Mattssons nya bok "In klampar Jimmie" som kommer ut idag har ett av kapitlen rubriken "Arbetets söner."

Lars Stjernkvist medverkar i den nya boken "In klampar Jimmie." Om S tar fasta på viktiga lärdomar i boken så kommer kanske SD att klampa fram något lite lugnare framöver.

Lars Stjernkvist medverkar i den nya boken "In klampar Jimmie." Om S tar fasta på viktiga lärdomar i boken så kommer kanske SD att klampa fram något lite lugnare framöver.

Foto: Sara Segraeus

Krönika2020-04-14 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kapitelrubriken syftar på de sverigedemokratiska framgångarna när det gäller att vinna väljare i manliga LO-yrken. De senaste trettio åren har S tappat ungefär lika många väljare som vad SD har vunnit. I SCB: s stora partisympatiundersökning i november 2019 visade det sig att SD hade gått förbi S med några procentenheter och Jimmie Åkesson hade således klampat in rejält i det socialdemokratiska lägret. 

Pontus Mattsson talar med socialdemokratiska kommunalråd och statsråd och med industrifackliga ledare för att få grepp om hur det tänktes och tänks inom S när det gäller konkurrensen från Sverigedemokraterna.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist i Norrköping har en bakgrund som partisekreterare under några händelserika år med Göran Persson som partiledare och statsminister. 

I boken säger Stjernkvist att det under en tid funnits ett närmast självförnekande drag i delar av det egna partiet. Man vägrade inse att det var tidigare socialdemokratiska väljare som gick över till Sverigedemokraterna.

 – Det var som att några inte ville se det där. Vi betraktade ju Sverigedemokraterna som ett högerparti, det var inte sossar som de tog. 

Lars Stjernkvist är självkritisk: "Det är uppenbart att det blir påfrestningar om det kommer 3 000 nyanlända till Norrköping under en kort tid och vi underskattade frågans betydelse för väljarna när det kom fler och fler flyktingar. Vi borde sakligt tagit upp detta i stället för att tala om hur illa vi tyckte om Sverigedemokraterna", säger han i boken.

Flera av de andra S-personerna som framträder i boken är inte lika klara och tydliga som Stjernkvist. De vill gärna debattera  med och attackera mot SD; men då helst om andra saker än invandring. Det kommer inte att hålla. 

I ett tidigt skede -då SD bara hade 2-3 procents stöd - var det självklart rätt av S att inte ta debatter med SD; det hade endast och ensidigt gynnat det lila partiet. Men nu och sedan länge är den tiden förbi. Anden är ute ur flaskan. Invandring är en stor och betydelsefull samhällsfråga på alla plan. Kanske leder Coronakrisen till att det blir större fokus på frågor om ekonomi och jobb det kommande året. Men inget talar för att invandrings/integrationsproblemen kommer att bli lättare att hantera i ett sådant läge. Boken "In klampar Jimmies" viktigaste lärdom för S är därför enkel och tydlig: Se till att ha en invandringspolitik som gör att ni kan ta debatten med SD utan att förlora på det.

Karta: Norrköpings rådhus