Den ensidiga vinkeln polariserar och stöter bort

Charlotta Friborg är chef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter.

Norrköping 1 juni 2020 19:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nyligen läste jag ett uttalande från Friborg där hon berättade att SVT nu skulle ge mer plats för andra nyheter än sådant som är kopplat till Corona:” Samhällsproblem som var stora innan Coronapandemin drog fram har ju inte upphört, men de har under en period kommit lite mer i bakgrunden av rapporteringen. Dessa ämnen behöver åter få mer utrymme hos stora medier framgent. Den grova brottsligheten och skjutningarna har ju inte upphört på grund av virusspridningen, snarare tvärtom.” (svt.se 19 maj)

Charlotta Friborg agerar klokt och vuxet.

Förtroendet för nyhetsmedia är i och för sig fortfarande relativt stort i Sverige. I SOM-undersökningen 2018 talar forskarna från Göteborgs universitet om ”Storm och stiltje” när de beskriver förtroendeutvecklingen. På ytan ungefär samma förtroendesiffror som det senast undersökta året. Under ytan varnar däremot SOM-institutet för storm.

Förtroendet blir alltmer polariserat. Ju längre till vänster som medborgarna befinner sig, desto större är förtroendet. Omvänt gäller det rakt motsatta.

Högervänsterdimensionen är dock inte allenarådande. En stor del av förtroendeklyftan tycks växa utifrån i vilken grad som nyhetskonsumenterna anser att det är verkligheter som de känner igen som speglas i nyheterna. 

Det är nog ingen tvekan om att de stora nyhetsredaktionernas misskötta hantering av invandringsproblemen har gett förtroendet en rejäl skjuts nedåt. Invandringsfrågan har som få andra samhällsområden visat sig ha förmågan att få människor att på riktigt byta parti i valbåset och kanal i medieutbudet. 

Ute i terrängen påstås ofta att de flesta nyhetsjournalister röstar på V och MP och att dessa partier därför gynnas i nyhetsförmedlingen. Det tror jag är helt fel analys. De flesta journalister är mycket proffsiga och låter inte hänsyn till vissa partier styra sina inslag. Det som det handlar om är däremot vinkeln på nyheterna; vinkeln är för smal och stöter därför bort många människor.

Ta till exempel de senaste dagarnas enorma uppmärksamhet på ett fall av dödligt polisvåld i USA. Kombinationen av en svart man som dödas av en vit polis i USA där Trump är president och där våldsamma demonstranter härjar på gatorna är oemotståndlig för denna smala vinkel i journalistiken. All rimlig nyhetsvärdering försvinner. Vinkeln ökar klyftan. Den ensidiga vinkeln polariserar.

Därför är det klokt av Charlotta Friborg att stämma i bäcken när det gäller Coronan. Det finns många kriser och oroshärdar i Sverige. Många människors verkligheter behöver in i flödet. 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Här är IFK:s exakta speldagar i sommar

Fotboll

Mitov Nilsson om fiaskostarten: "Helt sjukt"

Norrköping

Beskedet: Kulturnatten blir en vecka lång

Fotboll

IFK:s stjärntrio tävlar om fint pris – skriver historia

Rättspsykiatrisk vård

Mamman led inte av någon psykisk störning

Visa fler