Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Debatten har blivit lite för stockholmsfixerad"

I veckan blev Folkbladet kontaktat av inrikesminister Mikael Dambergs (S) pressekreterare som undrade om vi ville intervjua honom. Efter lite fundering gick vi med på detta – det här ville han.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) ville bli intervjuad av Folkbladet på valborgsmässoafton.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) ville bli intervjuad av Folkbladet på valborgsmässoafton.

Foto: Anton Lindskog

Nyheter2020-04-30 18:01

Mikael Damberg sitter i bilen på väg hem till bostaden i Solna när han ringer upp. Ett antal tunnlar bryter då och då ljudet då han far genom Stockholm, men snart hörs rösten tydligt. Det första vi vill veta är förstås: vad är det han vill prata om?

– Jag vill prata om coronaläget i ett regionalt perspektiv. Jag tycker att debatten har blivit lite för stockholmsfixerad. Om all rapportering handlar om Stockholm finns det väldigt stor risk att resten av befolkningen känner att det inte rör dem.

Varför har det blivit så då?

– Det är inte så konstigt att det blir så, alla händelser i den nationella rapporteringen tar sin utgångspunkt i vår huvudstad och Stockholm var också drabbat väldigt hårt i den första delen.

Under flera veckor har Östergötland tillsammans med Södermanland och Stockholms län varit det län i landet som haft flest konstaterat smittade i förhållande till folkmängden. Samtidigt börjar läget stabiliseras, konstaterar Mikael Damberg.

– Stockholm och Östergötland är lite lika i den meningen att de nått en platå. Men ett platåresonemang gör också att människor kan få intrycket att man kan slappna av.

Ja, hur tycker du man ska hantera det att informera om platån samtidigt som människor inte får slappna av?

– Jag tror väldigt mycket på att berätta den positiva berättelsen. Människor har ställt om och ändrat sitt sätt att leva och de gemensamma ansträngningarna verkar ge resultat, men det är inte dags att släppa på det.

Läget i Östergötland uppmärksammades nyligen i en artikel i Aftonbladet där det skrevs att ett av de scenarier som Länsstyrelsen Östergötland analyserat är att sätta hela eller delar av länet i karantän. Men Mikael Damberg ser det inte som sannolikt.

– Nu när vi har en allmän smittspridning får karantän inte samma effekt. Eftersom pandemin troligen också kommer pågå under lång tid handlar det om att minska smittspridningen där ekonomin samtidigt kan upprätthållas.

Om det inte överhuvudtaget är aktuellt, varför görs då en analys av det?

– Scenarier är viktiga att göra, även om vi inte tror att de behöver genomföras. Vi i regeringen diskuterar också hur vi kan klara ett ännu värre läge, även om vi hoppas att vi inte hamnar där.

Så i ett ännu värre läge skulle det kunna bli en karantän?

– Teoretiskt sett ja, men risken för det är ju mindre ju längre tiden går.

Däremot är det viktigt att människor fortsätter att följa de regler, rekommendationer och riktlinjer som regeringen informerar om, betonar han. Och då bland annat vad gäller trängsel på uteserveringar. Nyligen anmäldes två restauranger i Norrköping för att inte ha följt reglerna och i Stockholm har flera restauranger stängts av samma anledning. I förra veckan gick Mikael Damberg ut och röt ifrån mot restaurangägarna och betonade att reglerna ska följas. Men han tycker inte regeringen varit otydlig med vad som gäller, trots att så många inte följt reglerna.

– Märker vi att det funkar behöver vi inte gå upp i tonläge, märker vi att några börjar slappna av eller bryta mot reglerna måste det få konsekvenser. Jag tycker det är ett klokt sätt att jobba på.

Han har också uppmanat föräldrar att prata med sina ungdomar om att inte samlas i stora grupper, särskilt nu med flera storhelger och studenten i antågande. Han har själv två döttrar i tonåren, varav den ena tar studenten i år.

Det är inte helt lätt att som förälder att få tonåringar att lyssna, hur ska man göra tycker du?

– Man får uppmana dem att vara kreativa själva. Uppmaningen är inte att stanna inomhus, man kan vara ute och ha roligt, men inte samlas många. Det är en uppoffring, det är inte riktigt lika roligt nu, men sånt är livet.

Innan coronapandemin uttalade sig Mikael Damberg ofta om det organiserade gängvåldet och i januari besökte han Norrköping efter sprängningen i ett flerfamiljshus i Hageby. Men att den frågan nu hamnat i skymundan håller han inte med om, utan menar att det är media som inte längre ger det uppmärksamhet.

– Vi fortsättar att jobba med det som innan.

Men tar inte coronapandemin upp väldigt mycket av din tid nu?

– Det tar absolut mest min tid, men förut reste jag en och en halv dag i veckan, nu gör jag inte det och får mer tid till annat. Vi har inte stoppat en enda åtgärd som vi riktar mot gängkriminalitet, men media frågar mig inte lika mycket om det.

Tur att du fick frågan nu då!

– Ja, haha!

Här är regeringens regler

En myndighet ger rekommendationer och råd, medan regeringen kan införa restriktioner. Dessa är nu:

– Besöksförbud på landets samtliga äldreboenden.

– Förbud mot allmänna sammankomster med mer än 50 personer.

– Restauranger, kaféer, barer och nattklubbar får i princip bara ha bordsservering och uppmanas glesa ut mellan borden.

– Inreseförbud för utländska medborgare som reser från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!