"De mördades därför att de var socialdemokrater"

Alexander Winge

Alexander Winge

Foto: Widar Andersson

Nyheter2021-07-22 19:26

Klockan 17 21 den 22 juli 2011 började terroristen Breivik att skjuta barn och ungdomar på det socialdemokratiska ungdomslägret på Utøya; en ö utanför Oslo. 69 personer - den yngsta var 14 år - mördades av terroristen. Innan han åkte ut till ön hade han mördat åtta personer genom att spränga en bilbomb i Oslos regeringskvarter.

Klockan 17 00 den 22 juli 2021 inleddes SSU: s ordförande i Östergötland Alexander Winge en minnesstund för offren på Utøya. 

– Det är vår tids största utmaning att alltid minnas och att alltid glömma. Ungdomarna på lägret mördades för att de var socialdemokrater. Inget är viktigare än att stå upp mot de idéer, krafter och rörelser som legitimerar sådan terror. Minns att samtidigt som mördandet inleddes på Utøya så publicerade terroristen ett högerextremt manifest på nätet, sa Alexander Winge. 

undefined
Alexander Winge

På grund av den pågående pandemin var ingen publik inbjuden till Bergslagsgården vid Skvallertorget i Norrköping där mötet hölls. Minnesstunden sändes live på SSU distriktets facebooksida där den också kan ses i efterhand.

Maria Sayeler (S) är kommunfullmäktiges ordförande i Norrköping och befinner sig åldersmässigt mycket nära flera av det socialdemokratiska ungdomsförbundets medlemmar. 

– Massmordet på Utøya är en av de absolut värsta attackerna som socialdemokratin någonsin blivit utsatta för. Tillsammans bär vi rosorna som föll den 22 juli 2011 vidare i kampen genom att alltid ta striden mot extremism och terror och mot alla idéer som förhärligar våld och diskriminering, sa Maria Sayeler.

Hon påminde om att de mest krävande uppgifterna för den som vill göra skillnad och ta striden för det man tycker är rätt och riktigt; de uppgifterna prövar oss i vardagen i det lilla och enkla.

– När vi hör nedsättande, rasistiska, diskriminerande och hat- och hotfyllda ord i skolan, på gymmet, på fikarasten, i kompisgänget; det är då vi ska säga ifrån, sa Maria Sayeler.

Sist att tala på minnesstunden var Lars Stjernkvist, en gång i tiden ordförande för SSU-distriktet i Östergötland och deltagare på många ungdomsläger i SSU-regi. Han har tidigare haft uppdrag i riksdagen, som partisekreterare och varit kommunstyrelsens ordförande i Norrköping under tio år.

– Idag känner jag mig enbart som SSU: are, sa Stjernkvist.

undefined
Lars Stjernkvist

Han resonerade om hur ansvaret för terrordådet i Oslo bör fördelas. Å ena sidan är det "solklart" att mördaren personlig är ansvarig för de mord han begår. Å andra sidan ansåg han att det finns starka skäl att fråga sig vad en alltmer hat- och hotfylld och främlingsfientlig retorik betyder för samhällsutvecklingen och för våldsutbrott.

– En annan sak jag funderar väldigt mycket på är hur det är möjligt att unga människors politiska engagemang i ett socialdemokratiskt parti kan vara så oerhört provocerande att det får någon att begå ett massmord; hur är de tankebanorna konstruerade, frågade sig Lars Stjernkvist. 

Alexander Winge avslutade minnesstunden med en påminnelse om att klockan precis passerat 17 21 och att mördandet nu - för tio år sedan - hade inletts på ungdomslägret på Utøya. Offren hedrades med en tyst minut på Bergslagsgården i Norrköping. 

Maria Sayeler
Maria Sayeler
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!