Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Så klarar niondeklassarna gymnasiebehörigheten

Sakta men säkert förbättrar Norrköpings nior kommunala skolorna sina betyg. För fem år sedan klarade 80 procent av eleverna behörigheten för att gå en yrkesförberedande gymnasielinje. I år är det 82 procent som gör det. Men på utbildningskontoret tror man att det går att få upp resultaten ytterligare.

Vikbolandsskolan i Östra Husby är bäst i klassen bland de kommunala niondeklassarna. 95 procent kan söka till gymnasiet alla linjer.

Vikbolandsskolan i Östra Husby är bäst i klassen bland de kommunala niondeklassarna. 95 procent kan söka till gymnasiet alla linjer.

Foto: Rikard W Larsson

Nyheter2023-07-06 13:00

– När statistiken kommer på hur årets nior har klarat sig drar ett systematiskt arbete igång på varje skola för att analysera siffrorna och se hur resultaten kan förbättras - både på individnivå och för hela skolan. Då handlar det om att diskutera förbättringar hela vägen från förskoleklasserna och uppåt så är framtidens nior kommer att klara skolgången bättre, säger verksamhetschefen på utbildningskontoret Jenny Östlund. Rektorerna för de 50 kommunala grundskolorna möts också för att diskutera hur statistiken ska kunna användas på ett positivt sätt. 

Fortfarande finns det dock stora skillnader mellan skolorna. Vikbolandsskolans elever klarar sig allra bäst bland de kommunala skolorna. Hela 95 procent har godkänt i de ämnen som behövs för gymnasieskolornas yrkeslinjer. Anmärkningsvärt är att lika många också klarar de högre kraven för att komma in på de gymnasielinjer som sedan berättigar en att söka till högskolan.

På Ektorpsskolan redovisar man istället den största andelen som inte klarar behörigheten till gymnasiet. Hela 30 procent av skolans nior kan inte söka till gymnasiet. Men positivt är att eleverna lyckades höja sina betyg rätt rejält från höstterminen då 35 procent inte skulle klarat det. 

Generellt har de allra flesta skolor kunnat få eleverna att förbättra resultatet mellan höst- och vårterminen. Kan man misstänka att vissa skolor ägnar sig åt glädjebetyg? 

– Vi har inte fått några signaler eller indikationer på att grundskolorna ägnar sig åt sådant, säger Jenny Östlund. 

Folkbladet har läst de preliminära resultaten som nu skickats ut till skolorna. Där ingår också friskolorna medan utbildningskontoret bara följer de kommunala skolornas statistik. Bland friskolorna finns det niondeklasser där en mycket stor majoritet av eleverna klarar både behörigheten till yrkeslinjerna och de högskoleförberedande linjerna. Hela 97,7 procent av eleverna på Kunskapsskolan gör det till exempel. 

Lägger man ihop statistiken för alla 1739 elever som gått ut nian i vår har 85 procent klart behörigheten till yrkeslinjerna och 84 procent till de högskoleförberedande linjerna. Tar man bara de kommunala skolorna sjunker behörigheten bland eleverna till 82 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!