Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför står nybyggda äldreboendet tomt – efter ett år

Trots att boendet blev färdigt förra hösten står det fortfarande oanvänt. Och projektet med ett lyxigt boende för äldre i Sandbyhov ser ut att vara långt ifrån ett genomförande. Hur kommer det sig att ett nytt äldreboende kunde byggas, utan att få tas i bruk? Folkbladet har grävt djupare i historien.

Boendet för äldre i Sandbyhov har stått färdigt för inflytt sedan tidiga hösten förra året, men ingen har flyttat in. Framtiden för det "lyxiga äldreboendet" är fortfarande oviss.

Boendet för äldre i Sandbyhov har stått färdigt för inflytt sedan tidiga hösten förra året, men ingen har flyttat in. Framtiden för det "lyxiga äldreboendet" är fortfarande oviss.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2020-08-28 06:45

För fyra år sedan hade det privata vårdbolaget Attendo högtflygande planer för det nya äldreboendet i det gamla lasarettsområdet Sandbyhov. Det skulle bli ett lyxigare äldreboende med fokus på rörelse och aktivitet, med sportbar och spa-avdelning. Hösten 2019 stod byggnaden med 54 lägenheter klar. Men några äldre har inte flyttat in. Lokalerna ekar tomma. Förra året klassade Arkitekturupproret den gulorange byggnaden som ett av Sveriges fulaste nybyggen.

I slutet av juli i år gjorde Attendo ett nytt försök att få till en lösning. De ansökte om att bli privat utförare av hemtjänst till de boende i huset, som nu är tänkt att bli ett trygghetsboende. I sin ansökan skriver de att: "På Attendo Sandbyhov kan man hyra en lägenhet och få sina hemtjänstinsatser utförda av oss". 

Men kommunen avslog ansökan, med motiveringen att hemtjänsten inte skulle utföras i ordinärt boende, utan för en särskild grupp personer i ett hus.

– Det som framgick i ansökan var att de skulle vara utförare av hemtjänst för bara ett trygghetboende, säger Helena Axestam, verksamhetschef för vård- och omsorg i Norrköpings kommun.

– Så är inte Eget val i hemtjänsten Norrköping konstruerat. Utföraren måste stå till förfogande för alla i något av de utpekade områdena, inte bara för dem som bor i ett visst hus.

Kan det inte vara en bra lösning att bo i ett trygghetsboende och ha hemtjänst från samma företag?

– Det är i så fall en fråga kommunen behöver ta ställning till och ändra. I Norrköping bygger Eget val på att de som bor i ett område där det finns privata hemtjänstutförare fritt ska kunna välja. De som bor i trygghetsboende ska ha samma möjlighet att välja, man ska inte vara hänvisad till bara en utförare.

Även där tog det med andra ord stopp.

Men hur kommer det sig att Attendo satsat miljontals kronor på att bygga ett äldreboende i Norrköping som de inte får öppna? För att förstå bakgrunden går vi tillbaka till situationen kring år 2016.

I juni 2016 rapporterar SVT att Norrköping har fortsatt brist på äldreboenden. Ett år tidigare hade kommunen ”paniköppnat” korttidsboendet Timmermannen eftersom det var akut brist på platser. Nästan en tredjedel på korttidsboenden väntar dessutom på en plats på ett äldreboende. Kommunen bedömer att det om fem år kommer vara fortsatt brist på äldreboenden. Nästan samtidigt, i juli 2016, lämnar Attendo in sin ansökan till byggnads- och miljöskyddsnämnden om att bygga ett vård- och omsorgsboende.

– Vi utgick från det behov som fanns i Norrköping, säger Makan Afshinnejad, presschef på Attendo Skandinavien.

– Och vi fick positiva ingångar från den dåvarande ledningen.

I december 2016 beslutar nämnden att avvakta med beslut om bygglov i väntan på att den nya detaljplanen för området ska bli klar. Ett år senare, i november 2017, beviljas bygglov för uppförande av vårdboende. Några månader senare drar bygget igång. Det är ett omfattande arbete, som innebär många kontroller av bland annat brandskydd, handikappanpassning och ventilation. Alla handlingar skickas in till kommunen. I september 2019 står huset klart. Nämnden ger sitt godkännande till att byggnaden får tas i bruk.

Trots det, säger Helena Axestam att ingenting var sagt om att Attendo skulle få öppna ett nytt äldreboende.

– Jag vet inte riktigt hur de tänkte, säger hon.

– Kommunen har jobbat på samma sätt i många år med planer för särskilda boendeformer för äldre. Antingen bygger kommunen själv eller en privat fastighetsägare och då tecknar kommunen ett hyresavtal. Sen är det kommunen som bestämmer vem som driver verksamheten, det kan vara kommunen själv eller att man upphandlar. Det är alltid den turordningen. Kommunen har inte under decennier tecknat avtal om fastighet och drift samtidigt.

Nu står ju en byggnad för ett boende tom, vad tycker du om det?

– Det får du ju fråga Attendo om. Jag kan inte svara på om de hade någon kontakt med kommunen innan de påbörjade bygget, men något avtal finns inte.

Makan Afshinnejad bekräftar detta. Något avtal skrevs aldrig. Men de fick ”positiva signaler från politiken”. Vem, eller i vilken position politikerna var i, vill han inte gå in på.

Ordförande i vård- och omsorgsnämnden åren 2015 till 2018 var Eva-Britt Sjöberg (KD). Hon var därmed högsta ansvarig politiker för äldreomsorgen i Norrköping under en tid då det rådde platsbrist. När Attendo planerade för och fick bygglov för ett äldreboende i kommunen, kände hon inte till detta?

Vi har begärt ut ett antal mejl från Eva-Britt Sjöberg mellan 2016 och 2018. Där går det att följa konversationen mellan henne och Attendo.

Kontakten tog sin början i januari 2016 då en representant från Attendo skickar ett mejl. Han frågar om det finns intresse för att driva ett modernt äldreboende i kommunen. Två månader senare, den 22 mars skickar samma representant ett mejl där han tackar för ett bra möte dagen innan: ”Vi kommer att gå vidare med att ta fram ett bra förslag på ett eller två äldreboenden i Norrköping som vi sedan presenterar för er.” Mejlet skickas även till Kikki Liljeblad (S), dåvarande ordförande i stadsplaneringsnämnden, som ombeds skicka kontaktuppgifter på den tjänsteman hon förespråkat.

Den 5 april meddelar Eva-Britt Sjöberg Attendo att ett politiskt beslut behövs och hon frågar hur processen sett ut i andra kommuner. I ett utförligt svar förklarar Attendo att eftersom det rör sig om en stor investering, träffar de alltid ansvariga politiker innan de bygger. Innan de etablerar sig vill de ha positiva besked om att man har behov av platser och för avsikt att köpa då äldreboendet är klart. Vad som sedan hänt i diskussionen vet vi inte, men den 21 juni meddelar Attendo att de beslutat sig för att bygga boendet i Sandbyhov. Eva-Britt Sjöberg svarar samma dag. Hon meddelar då att kommunen antagit en ”ambitiös utbyggnadsplan” för att öka antalet äldreboendeplatser fram till 2019/20, men att det ”är tveksamt” om de skulle ha ekonomiska möjligheter att utöka ytterligare under den tiden. Däremot, skriver hon, har de ”ju behov efter den perioden”. Ett möte bokas in med Attendo i början av september, men kort innan det ser Eva-Britt Sjöberg sig tvungen att förtydliga förutsättningarna: ”Jag har därför tyvärr svårt att se att vi kan ge några som helst garantier för att vi kommer att köpa platser i ert planerade boende”.*

Inga garantier ges alltså, enligt mejlen. Ändå väljer Attendo att gå vidare och ansöka om bygglov. Vi frågar Makan Afshinnejad:

Varför började ni bygga innan ni hade något färdigt avtal med kommunen? 

– Jag vill inte spekulera i hur det varit innan. Vi såg ett behov och byggde ett äldreboende. Vi fick tidigare positiva ingångar från den dåvarande ledningen när vi startade.

Men kände ni inte till hur kommunen brukar arbeta med sådant här och hur gången ser ut? 

– Vi utgick ifrån det behov som fanns i Norrköping och vi vill fortfarande att Norrköpingsborna ska få ta del av det fina som nu står klart. Det är fortfarande vår förhoppning.

Varför väljer då Attendo att investera stora summor pengar i ett bygge som de inte fått några garantier för att de kan öppna? Henrik Jordahl är professor i nationalekonomi vid Örebro universitet och förklarar att det antagligen handlar om en kalkylerad risk från företagets sida.

– De har gjort en bedömning att det är så pass sannolikt att de kommer få ett avtal att de bygger, säger han.

Vill de inte vara helt säkra innan de sätter igång?

– De här företagen gör en ganska stor utredning innan – de har många kontakter med kommunen, de vet hur demografin ser ut, hur många äldreboendeplatser det finns och hur befintliga äldreboenden ser ut. Sen är det ju politik och det kan alltid komma nya besked.

Det måste bli väldigt dyrt att ha ett nybyggt boende stå tomt?

– Ja, det blir det ju. Men de är stora och kan svälja en sådan risk. Om det var ett lokalt företag skulle de gå under om det här hände.

Att vårdboenden står tomma efter att Attendo byggt utan att ha avtal med kommunen har även hänt i andra städer, som i Sala och Örebro. Sådant är självklart inte bra för företaget, även om de kan klara det ekonomiskt. Henrik Jordahl tror därför att de kan bli försiktigare i framtiden:

– Det är ju väldigt dyrt att stå utan intäkter i flera år. Det är inte så gynnsamt för dem, så jag tror det kommer ändras.

* Eva-Britt Sjöberg svarar i en annan artikel.

Det här är Attendo

Attendo är Nordens största privata omsorgsföretag. Bolaget har drygt 25 000 anställda i Sverige, Finland, Norge och Danmark. I Sverige finns de på ett 70-tal orter.

Förra året öppnade Attendo 57 nya boenden med 1 950 platser i Sverige, Finland och Danmark. Omsättningen var 11,9 miljarder kronor – en ökning med 9 procent mot föregående år.

Bolaget är börsnoterat på Nasdaq sedan november 2015. Största ägare är Nordstjernan, Pertti Karjaleinen, UBS AG London Branch och Swedbank Robur Fonder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!