Lite i skymundan beslutade majoriteten i kommunstyrelsen i slutet av juni nämligen att stryka allt som framhäver Norrköpings betydelse som filmstad i remissvaret. Borgerlig samverkan som består av moderater, kristdemokrater och liberaler – och med stöd av Sverigedemokraterna – ville inte ha med något om att Norrköping borde få en större plats i kulturplanens avsnitt om film. I den skrivs det främst om Film i Öst som är Region Östergötlands verksamhet. Cnema och Filmfonden nämns inte med ett ord. Förslaget till beslut som låg på politikernas bord vid sammanträdet kritiserade planen för just detta, men majoriteten i kommunstyrelsen tyckte inte att det behövde finnas med.
Istället innebar beslutet att hela det omfattande argumentet för Cnema och Norrköpings filmfond hamnade i papperskorgen. En enda mening blev kvar under rubriken Film och den lyder: "I kulturplanen saknas ambition om att verka för en regional sammanhållen filmsatsning." En mening som det tog några förvirrande samtal innan kommunalråden Reidar Svedahl (L) ansvarig för kulturfrågorna i borgerlig samverkan kunde förklara:
– Vi tyckte att det som stod som förslag till beslut från tjänstemännen var alltför detaljerat. Vi vill inte vara bakbundna eftersom vi ännu inte bestämt hur framtiden för Cnema och Filmfonden ska vara. Det vill vi i lugn och ro diskutera med kultur- och fritidsnämnden. Vi hann helt enkelt inte tänka efter inför sammanträdet. Det hade det naturligtvis varit bättre att vi formulerat ett yttrande som majoriteten stod bakom direkt från början. Men vi återkommer när vi pratat färdigt, säger Reidar Svedahl, som menar att det nog ska gå att få med något i kulturplanen även efter den antagits om man väljer att lägga till något.
Oppositionsrådet Olle Vikmång (S) reserverade sig mot beslutet liksom de övriga oppositionspartiernas representanter:
– För oss framstod beslutet att stryka hela texten som obegriplig. Att Norrköping har haft en framgångsrik satsning på film kan ingen förneka. Och hur vi ska tolka detta är svårt att förstå. Borgerlig samverkan har ju hela tiden gett oss dubbla budskap om vad som ska hända med både Cnema och Filmfonden. De har ju antytt att Cnema inte längre ska få det stöd de haft hittills. Men varje gång de kritiserats har de tagit ett steg tillbaka och sagt att filmen är viktig för Norrköping. Nu vill de gardera sig för att inte lova för mycket om ett beslut om en förändring kommer framöver. Då kan de ju inte i ett remissvar slå fast att Cnema och filmfonden är viktiga för regionens filmsatsningar, säger han.
Han menar att Norrköping är en bred kulturstad generellt sett men att just den framgångsrika filmsatsningen är ett område som sticker ut regionalt, varför agerandet är märkligt.
I remissvaret som ströks försöker man bland annat visa med statistik hur viktig Norrköping varit för den utveckling som filmindustrin haft i Östergötland. Man konstaterar att 67 procent av alla filmarbetare i Östergötland finns i Norrköping och 51 procent av alla filmproduktionsbolag. Verksamheten i Linköping är blygsammare. Av det skälet menade man att en sammanhållen satsning på filmnäringen i länet också borde innefatta Cnema och Norrköpngs filmfond. Men just nu tycker alltså Borgerlig samverkan inte det.