Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Där ska varit kungar eller krig

BillerudKorsnäs anläggning i Skärblacka gör sig fint mot den blå himlen.

BillerudKorsnäs anläggning i Skärblacka gör sig fint mot den blå himlen.

Foto: Joakim Blomqvist

Nyheter2022-08-14 12:00

Folkbladets Söndagstidning bjuder under sommaren (vi startade den 26 juni) på små axplock ur boken varvade med mina upplevelser och minnen från vissa gator och kvarter som dyker upp i boken. Jag är ju en inflyttad gästarbetare i nutiden medan flera utav Norrköpings gator har många hundra år på nacken. Idag tar vi oss an Skärblacka; en ort som mellan 1952 och 1971 var centralort i Skärblacka storkommun men som från 1972 och framåt är en del av Norrköpings kommun. 

Gamla Skärblacka kommun utgör idag en stor del den västra ytan av Norrköpings kommun. Centralorten Skärblacka omnämns i officiella skrifter första gången 1424. Tillgängligheten på god vattenkraft i "Blacka" har fungerat som en magnet för kraftkrävande industrier som kvarnar, järnbruk och pappersbruk från 1400-talet och framåt. Dagens "Skärblacka bruk" etablerades 1872. Idag drivs verksamheten av BillerudKorsnäs AB. Företaget i Skärblacka är stort och ligger långt fram i den globala konkurrensen om klimatsmarta förpackningslösningar för transporter, livsmedel, mediciner, med mera. På vårvinterkanten i år annonserade pappersbruket i Skärblacka ut 75 sommarjobb. 

Peter Kristensson skriver otroligt intressant om många av de gamla vägarnas historia. Ett kort axplock: "Kullerstadsvägen leder i riktning mot Kullerstad kyrka. Skärblacka låg i Kullerstads socken och kyrkans historia går tillbaka till 1200-talet.(--) Kungsbackevägen är ett naturområde söder om Motala ströms utlopp från sjön Glan. "Det är så vackert sommartiden. Sägen. Där ska varit kungar eller krig", noterade ortsnamnsupptecknaren Gustaf E. Ohlsson 1937. (--) Gurklisten var öknamnet på järnvägen mellan Norrköping och Örebro som från 1885 trafikerade Skärblacka station. (--) ABC-bron byggdes 1889 som en bågbro i trä. Den lär ha fått sitt namn av att det tidigare låg en skola vid bron. Enligt en gammal historia ska bron ha byggts av en man som hette Abel och därför kallades Abels bro."

Jag har haft nöjet att besöka olika evenemang och personer i Skärblacka för att skriva om sakerna i Folkbladet. Politikerbesök på BillerudKorsnäs har varvats med reportage från Luciakröningen på Missionskyrkan och med artikelskrivande från Lions stora julfester och förstås med besök på Blacka Musiks konserter. 

Ungefär 4000 personer bor i Skärblacka och här finns i runda slängar 1500 kända arbetsplatser. En fjärdedel av befolkningen utgörs av folk mellan 35-54 år. En arbetsam och produktiv ort kort sagt. Med många fina vägar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!