Jessica Rezko, Liv Aira och Matilda Larsson är några av medlemmarna i det Norrköpingsbaserade danskollektivet Ronny.
– Vi tre jobbar med ett projekt som ska resultera i en föreställning med premiär den 18 november, säger Jessica Rezko.
Men redan nu på söndag, den 9 augusti, hoppas de få hjälp från konstmuseets besökare att göra delar av scenografin till föreställningen "Carpa". En workshop hålls bredvid den äng som Cecilia Edefalk låtit anlägga i anslutning till sin utställning "Hemkomsten". Ängen finns utanför konstmuseet.
– Tanken är att man ska få skapa dagsländor. Sedan har vi tänkt att de på något sätt ska finnas med i scenografin i föreställningen.
Dagsländans korta liv är utgångspunkten i projektet.
– Däri föds frågan: Vad är egentligen viktigt i livet?
Inspiration till föreställningen hämtar de tre dansarna bland annat från den romerske poeten Horatius, som myntade begreppet "Carpe diem", och den svenska poeten Karin Boyes dikter. Men även från Cecilia Edefalks utställning.
– Tanken är att det ska bli som ett slags kollage. Vi skapar ett rum för tankar om livet, säger Liv Aira.
Målgruppen för föreställningen är i första hand högstadieungdomar. Premiären den 18 november, som kommer att vara öppen för allmänheten, äger rum i den gamla biosalongen Harlekinen på konstmuseet.
– Vi hoppas så småningom kunna spela den ute på skolorna, men det kan bli aktuellt som tidigast på våren, säger Matilda Larsson.
Modern dans till nyskriven elektronisk musik utlovas i föreställningen. Kompositör till musiken är Gustaf Järver, som tidigare hette Nygren. Han står även för ljusdesign.
Under hösten planeras även andra evenemang i Harlekinen, som inte kunnat användas under våren på grund av coronapandemin.
– Vi ska försöka få igång verksamhet i den, säger kulturkoordinator Lotta Arildsson som berättar att det bland annat finns planer på en barnföreställning för förskolebarn.
Danskollektivet Ronny har funnits under sitt nuvarande namn sedan 2017. Tidigare kallade de sig för Impro.nu.
– Namnet Ronny kommer från en av de första svenska kvinnorna som jobbade med modern dans, säger Jessica Rezko.
Närmare bestämt Ronny Johansson, som föddes i Riga 1891 och dog i Stockholm 1979.
– Hon var en stark och imponerande kvinna som var verksam i både Europa och USA. Vi tycker att det är en rolig twist att använda namnet Ronny på danskollektivet.