Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dammluckorna ska bort – sjöar och åar ska bli naturliga

Under de närmaste fyra åren kommer stora förändringar att ske i sjöarna norr om Norrköping längs Pjältån, Svintunaån och Torshagsån. I dag är de reglerade med dammluckor på inte mindre än elva ställen. De flesta dammluckor ska bort och sjöar och åar ska återställas till det de en gång var.

Svängbågen en av sjöarna som berörs  av att dammluckorna kommer att rivas och sjöns naturliga utseende ska återställas.

Svängbågen en av sjöarna som berörs av att dammluckorna kommer att rivas och sjöns naturliga utseende ska återställas.

Foto: Simon Karlsson

Nyheter2023-02-08 13:00

Förändringarna kommer att bli märkbara längs Pjältån och sjöarna Svängbågen, Vekmangeln, Näknen i en första etapp och sedan är det dags för Svintunaån och sjöar Lilla Älgsjön, Böksjön och Svinsjön. Planeringen för sjöarna Mela, Nedre Glottern och Torshagskärret längs Torshagsån har inte kommit lika långt men ska också hinna åtgärdas fram till 2026. 

Många utredningar och tillstånd krävs för att myndigheterna ska godkänna förändringarna. Men nu finns det första av alla tillstånd klart för en damm i Pjältån. Ett antal samråd har också hållits med de markägare som blir berörda.

Helt nyligen svämmande Svängbågen och Vekmangeln över och både båthus och marker ställdes under vatten.

– Men det var en exceptionell situation som vi inte var helt förberedda på. Något liknande har inte hänt under de senaste 25 åren. Först kom det snö som la sig på tjälen och sedan blev det varmt och började regna kraftigt. Tjälen i marken gjorde att allt åkte ut i sjöarna. Sjönivåerna var ganska höga redan innan och dammluckorna öppnades lite sent och hann därför inte med att få undan vattnet, säger Simon Karlsson, limnolog på kommunen. 

När dammluckorna tagits bort och sjöarna återfått sitt naturliga utseende menar han att risken för översvämningar ska minska betydligt. Även kommande extremväder till följd av klimatförändringarna ska sjösystemen då klara.

– Dammluckorna och hur de används för att reglera vattennivåerna i sjöarna gör att det både kan bli för mycket vatten och för lite vatten i systemet. Men om sjöarna och åarna återfår sitt naturliga lopp och utseende och i vissa fall får en bredare eller annorlunda fåra kommer toppar och dalar att inte bli så höga eller låga. Vilket alla – djur som människor– kring sjöarna kommer att ha glädje av, säger han.

Men det är inte främst för att undvika översvämningar som den stora restaureringen ska genomföras. Istället är det för att återställa möjligheter för fiskarna att ta sig upp och mellan sjöarna. Och att återställa det djur- och växtliv som en gång funnits i området. På köpet räknar man också att kunna långsamt få tillbaka den ursprungliga biotopen i området runt om. Detta eftersom regleringen inte längre påverkar med bitvis torka bitvis för mycket vatten. Målet är att sjöarna och området runt om, som har stor betydelse för Norrköpingsbornas friluftsliv, ska återfå sin ursprungliga ekologiska status. 

Mycket arbete kommer att krävas för att återställa naturen under de fyra åren. 

– Dammluckor ska rivas men de måste också ersättas av naturliga sjötrösklar. Spontar och stora mängder massor av olika slag kommer att behöva placeras ut där åarna rinner ut i en sjö. 

Hela projektet är beräknat till 40 miljoner kronor och finansieras av kommunen. Sjöarna har varit reglerade troligen under långt mer än hundra år. Småindustrier växte upp längs sjöarna och man behövde vattenkraften för att driva anläggningarna. Idag finns inte det behovet längre och dammluckorna utgör nu bara ett hinder för en normal flora och fauna att etablera sig. De broförbindelser som finns i anslutning till dammluckorna kommer att finnas kvar eller bytas ut mot nya.

I planerna ingår också att Svintuna kvarn ska finnas kvar och den också ska kunna vara i drift framöver.

Svintuna Kvarn

På platsen för Svintuna kvarn fanns en anläggning redan under vikingatiden.
1399 ägdes kvarnen av drottning Margareta för att senare tillfalla Gustav Vasa och kronan. Där fanns kvarnen till 1722 då den såldes till Stavsjö Bruks ägare.
Främst var det de stora skördarna från Vikbolandet som maldes här.
1968 köptes Svintuna kvarn av Norrköpings kommun som 1975-1976 lät renovera kvarnen till funktionsdugligt skick
Sedan 20 år sköter Lions kvarnen ideell. Man har bland annat bytt ut kvarnstenar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!